Dvanaest posto službenika SIPA-e su žene

Radiosarajevo.ba
Dvanaest posto službenika SIPA-e su žene

U službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas je održan sastanak Udruženja "Mreža žena policajaca", javlja Fena

Sastanku su prisustvovale policijske službenice SIPA-e, a aktivne članice Udruženja prezentirale su dosadašnje aktivnosti Mreže.

Pored upoznavanja s aktivnostima Udruženja, cilj sastanka je bio uključivanje više policijskih službenica SIPA-e u ovo udruženje. 

Na sastanku je razgovarano o proširenju članstva Udruženja na nivou Agencije i šire, te o zajedničkom budućem radu za ispunjavanje ciljeva Udruženja radi poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona. 

Policijske službenice SIPA-e pozdravio je direktor Agencije Goran Zubac, rekavši da imaju njegovu podršku u svim aktivnostima koje preduzimaju.

Zubac je istakao da je u SIPA-i trenutno zaposleno 70 policijskih službenica, što je 12,7 posto od ukupnog broja ovlaštenih službenih osoba u ovoj agenciji, te da će se u budućem periodu raditi na povećanju tog broja, u skladu s obavezama iz Akcionog plana za implementaciju UNSCR Rezolucije 1325 "Žene, mir i sigurnost" u BiH. 

Cilj Udruženja je promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u radu policije, s akcentom na zaštitu prava policijskih službenica, osiguranje ravnopravnog statusa i povećanje broja žena u policijskim strukturama općenito, a posebno na rukovodećim pozicijama, saopćeno je iz SIPA-e.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak