Dužnici nezadovoljni preporukama

Radiosarajevo.ba
Dužnici nezadovoljni preporukama

U neformalnom udruženju građana Franak smatraju da mjere predložene od strane Stalnog odobra za finansijsku stabilnost, glede rješavanja problema rasta franka, neće biti dovoljne jer nemaju pravnu snagu.
 
Preporuka nije, smatraju dužnici koji kredite imaju otplaćivati u francima, ponudila niti kvantitativne niti kvalitativne koristi koje bi imali korisnici kredita, osim što bi, eventualni ugovoreni „balon“ odnos produžio agoniju i dužničko ropstvo kreditnih dužnika.
 
Preporukom nije određeno na koje se kreditne dužnike odnosi, obzirom je najznačajniji dio ugovora zaključen prije donošenje Zakona o deviznom poslovanju F BiH 2010. godine kojim je čl. 5 dopušteno ugovaranje u devizama.
 
Također, preporukom bankama kreditorima nije preporučeno da preispitaju pravnu osnovanost obračunavanja anuiteta u CHF za ugovore  koji su zaključeni prije donošenja Zakona o deviznom poslovanju F BiH.
 
U smislu gore iznesenog mišljenja članovi Udruge Franak od Stalnog odbora za financijsku stabilnost traže i očekuju provođenje kontrole zakonitosti rada banaka u smislu mogućnosti ugovaranja dugoročnih kredita fizičkim osobama u CHF, te pravnim osobama čija namjena je suprotna čl. 56. Zakona o deviznom poslovanju F BiH za sve ugovore zaključene do 05. 8. 2010. godine.
 
Članovi Udruge “ Franak” od članica Stalnog odbora za financijsku stabilnost traže i očekuju da u okvirima svojih nadležnosti u kontroli rada banaka, osobito HYPO ALPE ADRIA BANK dd, provedu kontrolu deviznog poslovanja, te utvrde evidentne devizne prekršaje i iste sankcioniraju. 
 
Udruga Franak dostavljanjem ovog mišljenja koristi priliku informirati članove Stalnog odbora za financijsku stabilnost da su se korisnici dugoročnih kredita vezanih za CHF, a čiji ugovori su zaključeni u periodu do 05. 8. 2010. godine, dakle u periodu kad je na snazi bio Zakona o deviznom poslovanju F BiH organizirali i pripremaju tužbu protiv HYPO ALPE ADRIA BANK dd koja je nezakonitim radom nanijela štetu korisnicima kredita, sudužnicima i jamcima po kreditima, te njihovim obiteljima. Članovi Udruge od Stalnog odbora i njegovih članova, kao i od institucija ove države očekuju podršku u postizanju pravedne presude, saopšteno je iz Udruge Franak.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak