Duhanske kompanije nisu odgovorne za natpise

Radiosarajevo.ba
Duhanske kompanije nisu odgovorne za natpise


Za postavljanje natpisa o štetnosti konzumiranja duhana na pakovanjima cigareta nisu odgovorne duhanske kompanije. One naime samo postupaju prema instrukcijama i naredbama države.

Tako stoji u reagiranju Fabrike duhana Sarajevo na tekstProblem trojezičnog pušenja, koji smo prenijeli s bloga i objavili na portalu.

U tekstu se navodi da su „duhanske kompanije uvodeći trojezična upozorenja u vezi sa štetnošću konzumiranja cigareta dvojako diskriminiraju određene narodnosti u Bosni i Hercegovini; prvenstveno vrijeđaju nacionalna i druga osjećenja Bošnjaka i Hrvata zbog nemogućnosti prepoznavanja vlastitog jezika između dva ponuđena…“

Duhanske kompanije su samo postupile po zakonu, i pravilnicima izdatim od strane entitetskih ministara zdravstva.

Pravilnici su usklađeni sa pravilnicima i direktivama EU i oni striktno definišu izjave koje su kompanije dužne aplicirati, jezični poredak, veličine „čitulja“ na svim stranama paklice, odnos latinica - ćirilica, itd.

„Problematika 'tri jezika' i svih ostalih 'podjela' i posljedica koje impliciraju sve probleme koji se navode u tekstu, su dakleapsolutno van ingerencija, nadležnosti, itd., nas iz duhanske industrije, te uopšte bilo kakve 'industrije', već isključivo politike i najviših državnih instanci“, stoji u saopštenju Fabrike duhana Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak