Dugotrajna suša u Srebrenici napravila veliki problem: Građani imaju vodu samo 2 sata dnevno

2
Radiosarajevo.ba
Dugotrajna suša u Srebrenici napravila veliki problem: Građani imaju vodu samo 2 sata dnevno

Zbog dugotrajne suše, dotok vode u vodozahvat srebreničkog vodovoda u Zelenom Jadru i dalje se smanjuje, što je dovelo do pooštravanja restrikcije i potrošači samo dva sata dnevno imaju vodu iz gradskog vodovoda.

U komunalnom preduzeću "Polet", koje gazduje vodovodom, kažu da u vodozahvat dotiče svega 30 kubnih metara vode i da su prinuđeni da redukciju vode produže, te da je moguće da će je još pooštriti da bi potrošači imali vodu određeno vrijeme svaki drugi dan.

Iz ovog srebreničkog preduzeća navode da se pripremaju da iz susjednog Bratunca dovoze vodu u cisterni kako bi građane snabdjeli za osnovne potrebe, pišu Nezavisne. Takođe, komunalci ističu da su redukcije i česta isključenja i promjene pritiska u cjevovodu doveli do brojnih havarija, pucanja ventila, cijevi i slično, što izaziva dodatne troškove, ali i gubitke vode na mreži.

Vrućina popustila: Pljusak u ovom dijelu BiH donio svježinu i rashlađenje

Prva redukcija vode ovog ljeta bila je uvedena od 29. jula, ali je nekoliko dana vodosnabdijevanje bilo normalizovano nakon kiše. Međutim, poslije pet dana akumulacija se ispraznila, a priliv vode u vodozahvat je nedovoljan, pa je krajem avgusta ponovo uvedena redukcija vode. Korisnici su mogli da koriste vodu od sedam do 14 časova, a od danas od sedam do devet časova.

Štab za zaštitu i spasavanje opštine Srebrenica donio je 20. jula odluku o ograničenoj upotrebi vode iz gradskog vodovoda i ona je još na snazi. U odluci je navedeno da se zabranjuje korištenje vode za punjenje bazena za kupanje, za zalivanje bašta, travnjaka, plastenika, pranje betonskih i asfaltnih površina, vozila i za druge namjene, izuzev za kućnu upotrebu. Međutim, nedovoljan dotok vode primorao je komunalce da skrate isporuku vode iz gradskog vodovoda jer je nema u rezervoaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak