Dug za doprinose prelazi milijardu maraka

Radiosarajevo.ba
Dug za doprinose prelazi milijardu maraka

Zavod PIO/MIO Federacije BiH potražuje 1.099.294.135 KM za neuplaćene doprinose, odnosno nije uvezano oko 750.000 godina radnog staža, izjavio je Zijad Krnjić, direktor Zavoda. 

Ovoj instituciji, kazao je on, novac za doprinose duguje 17.588 građana i 807 firmi

„Ta dugovanja privrednih subjekata ostvarena su od 1996. do 2010. Činjenica je da je riječ o sredstvima koja mi ne možemo dobiti odjednom, ali bi se dug mogao izmiriti u narednih deset godina", istakao je Krnjić. 

Kao jedino rješenje, on predlaže zakonsko, jer bi donošenje deklaracija ili zaključaka od Parlamenta FBiH završilo kao i do sada. 

"Novac bi trebali obezbijediti iz pasivnog podbilansa, prodajom imovine dužnika ili iz drugih izvora", zaključio je Krnjić za list „Dnevni avaz“, a prenijela agencija Fena.

Dodao je da će Zavod uskoro Vladi FBiH uputiti dopis, u kojem će zatražiti održavanje sastanka, čija bi tema bila rješavanje duga privrednih subjekata prema Zavodu PIO/MIO.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak