Državni službenik obznanio namještanje konkursa

Radiosarajevo.ba
Državni službenik obznanio namještanje konkursa


Javna je tajna namještanje konkursa u državnim službama. Međutim, nikada se nije desilo da visokopozicionirani službenik javno iznese detalje namještanja i prevare.

Učinio je to danas, u intervjuu za Oslobođenje, Fuad Kasumović, aktuelni zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

"Ovo se više ne može trpjeti. Neko konačno mora stati ukraj kriminalu i korupciji koji se dešavaju, inače će nas sve to potpuno uništiti", kaže Kasumović.

Naime, zbog saznanja o kriminalnim aktivnostima oko namještanja konkursa za zapošljavanje u Ministarstvu finansija i trezora BiH, Kasumović je u ponedjeljak, 12. septembra, Nevenu Akšamiji, direktoru Agencije za državnu službu BiH, podnio pisani zahtjev za poništenje rješenja o imenovanju Komisije za provođenje postupka prijema državnih službenika u tom ministarstvu po javnom oglasu od 13. maja 2011.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, naime, 13. maja 2011. raspisalo javni oglas za zapošljavanje pet državnih službenika i to na pozicije stručnih saradnika za analizu, administriranje aplikacijama, kadrovske i opće poslove, pripremu i realizaciju IPJ te lektora.

Procedura popunjavanja državnih službenika po navedenom oglasu je u toku, te je objavljen i spisak kandidata za polaganje pisanog dijela stručnog ispita sa terminima zakazanim za četvrtak, 15. septembar.

"Veoma pouzdano sam informiran da je kompletna procedura zapošljavanja državnih službenika po ovom oglasu unaprijed dogovorena i naštimana, tako da će status državnih službenika steći slijedećih pet kandidata - Tanja Minić, Manuela Stjepanović, Ana Drmić, Jasmina Putica i Midhad Čolaković“, kaže Kasumović.

Ti kandidati su, priča Kasumović, od članova Komisije dobili pitanja pisanog dijela stručnog ispita, koji je zakazan za četvrtak, 15. septembra, a na kojem će biti čak 205 kandidata.

"Molim vas da u skladu sa vašom nadležnošću poništite rješenje o imenovanju Komisije za provođenje postupka prijema državnih službenika u Ministarstvu finansija i trezora BiH po javnom oglasu od 13. maja 2011. i u vezi s tim zaustavite do sada provedenu proceduru kako bi se spriječila svaka vrsta diskriminacije i zloupotreba", naveo je Kasumović.

On je upozorio da će ukoliko se nastavi provođenje procedure prijema državnih službenika u Ministarstvo finansija i trezora “na diskriminatorski način, biti prinuđen da od nadležnih institucija zatraži provođenje istrage“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak