Državna vlast 'iza Bajrama', Čović premijer

Radiosarajevo.ba
Državna vlast 'iza Bajrama', Čović premijer


U ko zna koji pokušaj formiranja Vijeća ministara, najjače političke partije krenut će „iza Bajrama“, odnosno tokom naredne sedmice. Tako tvrdi potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.

„Siguran sam da ćemo odmah iza Bajrama sjesti za sto i dogovoriti se na nivou principa iz Brčkog. I Dragan Čović je shvatio da se stvari, jednostavno, moraju tako poredati“, kazao je Hadžić za Dnevni avaz.

Posljednjih sedmica je malo ko od predstavnika političkih partija koje mogu (i moraju) zajedno formirati vlast davao konkretne izjave, a ova Hadžićeva dolazi nakon špekulacija da je Dragan Čović odustao od rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, a navodno će biti „državni premijer“, što je veliki nedosanjani san Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a.

Prema pisanju Slobodne Bosne, novu državnu vlast formirat će šestočlana koalicija okupljena u tri nacionalna bloka: SDA i SDP, HDZ i HDZ 1990, te SNSD i SDS.

Srpskim strankama pripast će naravno tri važna ministarstva: finansije, vanjska trgovina i civilni poslovi. Pored toga, SNSD kontrolira i Upravu za indirektno oporezivanje, ključnu državnu fiskalnu instituciju.

U Slobodnoj Bosni tvrde da je najlošije prošla „bošnjačka strana“, kojoj će pripasti ministarstvo vanjskih poslova, ministarstvo prometa i komunikacija, te ministarstvo sigurnosti.

Na čelu Vijeća ministara biće, navodno, Dragan Čović, lider HDZ-a. Hrvatima će pripasti i ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica (Martin Raguž, HDZ 1990), te ministarstvo pravde (Borjana Krišto).

Od tri bošnjačka ministarstva, dva bi trebala preuzeti SDP, a jedno SDA. Socijaldemokratima će pripasti pozicija ministra vanjskih poslova, a u tu će fotelju zasjesti lider ove partije, što je bio jedan od najvećih problema u stranačkim dogovorima. Damir Hadžić trebao bit biti ministar prometa i komunikacija, a Sadik Ahmetović iz SDA trebao bi ostati na poziciji ministra sigurnosti.

Dva srpska ministarstva preuzet će SNSD: civilni poslovi (Sredoje Nović), vanjska trgovina (Mladen Zirojević). Navodno će lider SDS-a Mladen Bosić biti novi ministar finansija.

Navodno je problematično ministarstvo odbrane, koje je do sada držala SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak