Države kao brendovi: BiH na 82. mjestu

Radiosarajevo.ba
Države kao brendovi: BiH na 82. mjestu

Bosna i Hercegovina našla se na 82. mjestu liste
na kojoj su zemlje predstavljene kao brendovi*. Listu je kreirao, već osmi put, The Country Brand Indeks i, prema ovom izvještaju, na prvom mjestu (od 118 zemalja) našla se Švicarska, a na posljednjem Afganistan.
*Po definiciji, brend je skup opipljivih i neopipljivih obilježja nekog proizvoda ili usluge

Švicarska je opisana kao simbol ekonomske, kulturne i socijalne stabilnosti u burnim danima s kakvima se svijet suočava u posljednje vrijeme; upravo je ta, 'globalna percepcija', odnosno ono što ljudi vežu uz određenu državu, bila vodilja prilikom izrade izvještaja. Također, svoje stavove su prije izrade izvještaja iskazali stručnjaci za javne politike, globalizaciju i medije iz 18 zemalja.

Na drugom je mjestu Kanada, na trećem Japan, na četvrtom Švedska, dok je na petom Novi Zeland. Interesantno, ali SAD je tek na osmom mjestu. Ispred nje su Australija i Njemačka.

Najbolje plasirana u regiji je Hrvatska, koja se našla na 41. mjestu. Slijedi Slovenija (63.), BiH (82.), dok je Srbija na niskom, 108. mjestu.

Izvještaj navodi i kako se očekuje da će se u budućnosti među vodećim zemljama naći Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile,Malezija, Katar, Estonija, Kina, Island, Meksiko, Brazil, turska, Tajland, Kolumbija, Indija, Kazahstan i Vijetnam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak