Država ništa ne zna o odlascima radnika u Kuvajt

Radiosarajevo.ba
Država ništa ne zna o odlascima radnika u Kuvajt

Povodom informacija o navodnim poslovima koji se nude radnicima iz Bosne i Hercegovine u Kuvajtu (putem firme „Al-Hokooko“) i Japanu (u oštećenim nuklearnim elektranama), Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine obavještava građane Bosne i Hercegovine da Agencija, kao nadležna državna institucija za zapošljavanje građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu, nije dobila nikakvu zvaničnu ponudu o postojećim radnim mjestima u navedenim državama.
 
„To u praksi znači da Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, državne institucije Bosne i Hercegovine, te nadležne institucije država koje su navedene kao uvoznice radne snage ne garantiraju građanima Bosne i Hercegovine pravnu, materijalnu, pa i fizičku sigurnost ukoliko se odluče na odlazak u ove države“, navodi se u saopštenju Agencije.
 
Iz Agencije napominju da je jedini siguran način zapošljavanja bh. građana u inostranstvu takav da država uvoznica radne snage zvanično kontaktira bh. Agenciju za rad, te da agencija provjeri sve uslove...
 
Podsjetimo, prošle sedmice mediji su objavili da veliki broj bh. građana odlazi na razgovore u kompaniju Al-Hokooko, u potrazi za solidno plaćenim poslom.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak