Država BiH zamrznuta do 2015. godine

Radiosarajevo.ba
Država BiH zamrznuta do 2015. godine


Država Bosna i Hercegovina ‘zamrznuta’ je do 2015, tvrde iz Stranke demokratske akcije (SDA), čiji su članovi nezadovoljni utvrđenim fiskalnim okvirom za BiH. Njihova je ocjena da su ovim okvirom, prihodi od indirektnog oporezivanja zamrznuti na iznos od 750 miliona za naredne tri godine.

Kako se navodi u stranačkom saopštenju, ovim je budžet BiH ‘zaključan’ na nivou 2009, dok su budžeti entiteta u periodu 2009-2012. povećani za preko 50 posto u Federaciji BiH i 70 posto u Republici Srpskoj (RS).

Zamjenik predsjednika SDA i šef Kluba poslanika stranke u državnom Parlamentu Asim Sarajlić naveo je kako će ovo ugroziti funkcionisanje bh. institucija koje treba “jačati na njenom putu za članstvo u EU i NATO, a ne slabiti ”. Sarajlić je napomenuo kako SDA nije ni na koji način konsultovana u utvrđivanju ovog okvira, no nije komentirao šta će (i da li će) stranka poduzeti po tom pitanju, odnosno, na koji se način misli boriti protiv odluke koja je, kažu, nepovoljna po državu, samim tim i po građane.

Pored toga, iz stranke su podsjetili kako su političkim dogovorom šest lidera u Banjoj Luci od 9. marta, koji je rezultirao principima raspodjele vojne i državne imovine, zapravo dogovoreni “principi iz okvira Prudskog procesa”, za koje se, ističe se, zalagao lider SDA Sulejman Tihić, a bio je „prozivan za svojevrsnu izdaju državnih i nacionalnih interesa, podjelu države i sl.“.


Asim Sarajlić (Foto: SDA)

Prema saopštenju, a u pojašnjenju paralele s prudskim principima, iz SDA je navedeno da je dogovoreno da odluku o raspodjeli i vojne i državne imovine donosi država tj. Parlament BiH. Imovina se raspoređuje na način:

•    Prespektivna vojna imovina - 69 vojnih lokacija, na državu BiH za Oružane snage BiH;
•    Ona vojna imovina koju već koriste institucije BiH (Sud, tužilaštva, OSA i sl.) uknjižit će se na državu;
•    U roku od 60 dana, Vijeće ministara će donijeti odluku o tome koja će se imovina uknjižiti za potrebe institucija BiH (izgradnja zgrada, radi smanjenja rashoda za zakupnine);
•    Imovina, koju sada koriste općine, kantoni i entiteti, biće uknjižena na taj nivo vlasti;
•    Ostala neperspektivna vojna imovina u posjedu Ministarstva odbrane, uknjižit će se na općine;
•    Na istim principima raspodijelit će se državna imovina, s tim da će se DKP-i u inostranstvu uknjižiti u vlasništvo države.

Također, iz stranke je još jednom istaknuto da se zalažu za uređenje Grada Mostara kao jedinstvenog grada sa više općina, te da su protiv nametanja odluke OHR-a i žele domaće rješenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak