Društvo za podzemnu biologiju pozvalo vlasti BiH da zaštite Vjetrenicu

Radiosarajevo.ba
Društvo za podzemnu biologiju pozvalo vlasti BiH da zaštite Vjetrenicu

Međunarodno društvo za podzemnu biologiju (SiBioS/ ISSB) ponovno je pozvalo vlasti u BiH da zaštite Vjetrenicu te da se pri planiranju rukovode kriterijima održivog razvitka, priopćeno je iz Speleološke udruge Vjetrenica-Popovo polje.

U pismu se navodi kako bi svijet mogao izgubiti jedan od najdragocjenijih dragulja u niski svjetske baštine, jer je Vjetrenica u svjetskim razmjerama jedna od dvije najbogatije pećine i važan podzemni hidrogeološki sistem.

Svjetsko društvo nadalje podsjeća da je 2004. godine Komisija za UNESCO BiH predložila vladi da nominira Vjetrenicu za Popis svjetske baštine te da se Vjetrenica nalazi na Smaragdnoj mreži područja od posebnog interesa za zaštitu.

"Društvo precizira da je Vjetrenica ugrožena crpljenjem vode s izvora Lukavac kojim se mijenjaju ekološki uvjeti u pećini, otvaranjem kamenoloma u zaštićenom području čime se mijenjaju obilježja krškog krajolika, namjerama elektrificiranja pećine bez konzultacije kvalificiranih institucija ili osoba i na druge načine", stoji u priopćenju.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak