Društvo koje prodaje svoju djecu

Radiosarajevo.ba
Društvo koje prodaje svoju djecu

Foto: AP

Tokom 2008. godine u BiH su registrane 33 ženske osobe koje su postale žrtve trgovaca ljudima, stoji u izvještaju koji je danas prezentirao OSCE.

Od tog broja, samo dvije osobe nisu iz Bosne i Hercegovine, navodi se u studiji "Trgovina ljudima i odgovor domaćeg krivično-pravnog sistema".

Prema riječima državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ileganu imigraciju, Samira Rizve, akcioni plan mora akcenat staviti na zaštitu domaćih žrtava.

„Djeca su u velikoj mjeri žrtve, čak od identifikovanog broja žrtva njih 90 % su osobe ispod 18 godina, znači djeca“, kaže Rizvo.

Prema njegovim riječima, na zbrinjavanju žrtava se radi ali je potrebno razvijanje kapaciteta centara za socijalni rad te nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće i provode mjere socijalne reintegracije.

OSCE je u izvještaju ukazao na područja prava i prakse u kojima krivično-pravni sektor nije dovoljno razvio neophodna sredstva i znanja za djelotvornu borbu protiv trgovine ljudima.

Uočeni nedostaci odnose se istražnu fazu, kvalifikaciju djela i izricanje presude.

Direktor OSCE-ovog Odjela za ljudska prava, James Rodehaver analizirao je predmete kojma su se bavili državni i entitetski sudovi zaključno do kraja 2007. godine.

Analiza je pokazala da je najveća izrečena kazna devet godina zatvora ali da su najvećem broju slučajeva izricane uslovne kazne, u trajanju između šest mjeseci i dvije godine.

„Ironično je da se za jedno takvo djelo dobija mala kazna zbog nekih „olakšavajaćih“ okolnosti kao što su da se osoba dobro ponašala u sudnici ili da kod kuće ima malo dijete o kojem treba brinuti, naručito kada je žrtva njenog djela jedno dijete“, kaže James Rodehaver.

OSCE je pozvao na usaglašavanje zakonodavstva u cijeloj državi, kako bi BiH imala zajedničku zakonsku definiciju trgovine ljudima.

Upozorili su da zakoni i procedure za borbu protiv trgovine ljudima moraju biti redovno razmatrani i usvršavani, u čemu je Misija OSCE-a i dalje spremna dati podršku.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak