Drugi svjetski kongres mira 2012. u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Drugi svjetski kongres mira 2012. u Sarajevu

Balkanski klub mira održao je u Sarajevu promociju Drugog svjetskog kongresa mira, koji će biti održan 9. maja 2012. godine u Sarajevu. Predsjednik Balkanskog kluba mira, međunarodne organizacije sa sjedištem u Skoplju i predstavništvom u Sarajevu Osmo Vatreš istaknuo je da olimpijsko Sarajevo, BiH i njeni građani zaslužuju da Drugi svjetski kongres mira bude održan u ovom gradu, javlja rtvfbih.ba.

"Naša je želja da se među narodima cijelog svijeta, a naročito na Balkanu, njeguje ljubav, mir i saradnja, te da zajedničkim snagama izgrađujemo mostove prijateljstva", kazao je Vatreš. On je podsjetio na 1932. godinu kada je u Amsterdamu održan Prvi međunarodni kongres mira i kada su tadašnji učesnici skupa promovirali jasnu ideju u pokušaju da spriječe veliko zlo koje se već naziralo - Drugi svjetski rat. Drugi svjetski rat se ipak dogodio, ali poruke koje su tada upućene ostale su kao opomena.

"Želja nam je da sa Drugog svjetskog kongresa mira, koji će biti održan za nešto manje od dvije godine u Sarajevu, pošaljemo poruku i želju da zemaljskom kuglom vječno vlada mir. Siguran sam da će 9. maja 2012. godine iz Sarajeva poletjeti bijeli golub mira sa trajnom porukom da cijelom svijetom zavlada mir, sloboda i dostojanstvo čovjeka", poručio je Vatreš, prenosi Federalna televizija.

Na promociji je usvojen prijedlog da nobelovac Al Gor bude na čelu Organizacionog odbora Drugog kongresa mira, sa sjedištem u Sarajevu, koji će raditi na njegovoj pripremi.

Iako današnjem skupu nisu prisustvovali dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Walesa, kao ni ostala trojica najavljenih dobitnika Nobelove nagrade, organizatori skupa naglašavaju da je on bio uspješan.

Pokrovitelj promocije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji se također nije pojavio na promociji.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak