Dragan Čović otkrio o čemu će se danas razgovarati na sastanku federalne koalicije

6
FENA
Dragan Čović otkrio o čemu će se danas razgovarati na sastanku federalne koalicije

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je za Fenu da je današnji sastanak vladajuće koalicije na federalnoj razini još ranije dogovoren za kraj ovog mjeseca. Očekuje sudjelovanje predsjednika Federalne vlade, dopredsjednika i nekoliko ministara, kao i čelnika Parlamenta FBiH.

"Ideja je da prođemo sve federalne teme. Da vidimo što je ostalo od prethodnih razgovora i dogovora, a što nije realizirano. Razmotrit će se i nekoliko kadrovskih pitanja, kao što je imenovanje direktora Federalne uprave policije, revizora, Neovisnog odbora, RTV FBiH, budući su svi ti natječaji praktički završeni. Vjerujem da ćemo kroz deveti mjesec otvoriti te procese i dogovoriti da idu i zakonska rješenja koja već dugo stoje. Također, puno je i projekata koje zajedno želimo raditi i sve to danas treba definirati. Dogovorit ćemo što treba raditi Vlada, što radi Zastupnički dom do kraja godine, kako bi 2024. godina što se tiče federalne razine bila uspješna kada je u pitanju partnerstvo Trojke i HDZ-a", ističe Čović.

Dodaje da će se također dogovoriti što na razini Federacije BiH treba raditi naredne godine. On će predložiti da se odmah nakon rebalansa krene u izradu proračuna za narednu godinu koji će biti usklađen s planiranim aktivnostima i utvrđenom dinamikom.

Tokom diplomatske posjete sklopljen "vojni" ugovor: Srbija od Francuske kupuje 12 Rafalea

"Vjerujem da ćemo napraviti jedan zaključak da sve ovo što dogovaramo na federalnoj razini ponovimo i na državnoj, ali svi zajedno. Pokušat ćemo dogovoriti taj sastanak i sa srpskim partnerima kako bi i tu usuglasili sve što treba, iako smo svjesni da je to teže jer je i više strana uključeno. Mislim da zbog europskog puta prije svega, moramo uložiti taj napor. Razgovarao sam s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH da i ona iskomunicira sa svojim kolegama i da organiziramo jedan ovakav sastanak na razini BiH u narednih 10-15 dana, a cilj je ispunili sve što se očekuje od nas za otvaranje pregovaračkog procesa dok je Mađarska predsjedateljica Europskom unijom", naglašava Čović.   

Usprkos predizbornoj kampanji deveti mjesec, kaže, ne smije biti izgubljen za federalnu vlast, ali treba izbjeći mikrofone kako ne bi bili u funkciji kampanje.

Dragan Čović: 'BiH do kraja godine može započeti pregovore o članstvu EU'

"Olakšava nam to što su ovo ipak lokalni, a ne opći izbori. Trebamo izbjeći konfrontacije između pojedinih dužnosnika koje su proteklih mjeseci bile vidljive, ali i otkloniti opstrukcije i blokade koje nameće oporba na razne načine pa kada je riječ i o Planu rasta, dokumentu od kojeg ovisi priliv financijskih sredstava EU", zaključuje Čović.

Sastanak vladajuće koalicije na federalnoj razini održat će se danas, 29. augusta poslijepodne u Konjicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak