Dragan Čović oslobođen svih optužbi

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović oslobođen svih optužbi

Slučaj Reket više ne postoji, godinama izvikivana istraga protiv Milorada Dodika pala je na niži nivo pravosuđa, obustavljena je istraga protiv Ramiza Džaferovića... 
 
A danas je na Kantonalnom sudu u Mostaru optužbi za nepravilnosti u privatizaciji Eroneta oslobođen Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.
 
Prema nepravomoćnoj presudi, koju je pročitao sudija Hamo Kebo, optužnica je čak podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne zastare, koja vrijedi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti. Taj rok bio je istekao u septembru 2009. godine.
 
Nadalje, sudsko vijeće je utvrdila brojne nedostatke optužnice, koja uopće nije potencirala da dokaže zajedničku djelatnost optuženih u inkriminirajućim radnjama koji im se stavljaju na teret. U mnogim tezama koje iznio, sudija Kebo je podvukao brojne kontradiktornosti optužnice, među kojima spada i to što prodaju vlasničkog kapitala izjednačava sa ustupanjem.
 
Optužnica, koju zastupa tužilac Zdenko Kovač, naveo je sudija Kebo, apsolutno nije mogla dokazati da su nezakonite odluke, koje je ona navela kao takve, predstavljaju ujedno i krivično djelo.
 
Inače, Dragan Čović bivši predsjednik, zatim članovi Upravnog odbora HPT-a Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukića Ivan Baćak i Slavica Josipović, kao i bivši direktor ove kompanije Marinko Gilja, optuženi su da su u namjeri da ne izmire dug prema tadašnjem Federalnom ministarstvu odbrane (FMO) u iznosu od 4.674.059 KM, ova sredstva cesijom prenosili na spomenute firme, a zatim izmirili dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT  kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” d.o.o. Mostar.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak