Dragan Čović opet oslobođen optužbi

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović opet oslobođen optužbi


Lider HDZ-a BiH Dragan Čović oslobođen je još jedne optunice za korupciju i zloupotrebu položaja. Nakon što je u aprilu 2010. godine oslobođen, zajedno s Edhemom Bičakčićem, na Sudu BiH, ovaj put ga je krivice oslobodio Kantonalni sud u Sarajevu.

Bivši federalni ministar finasija bio je optužen za zloupotrebu položaja jer je, navodno 2000. godine, kao ministar finansija FBiH, preduzeći Lijanović iz Širokog Brijega pribavio korist u vidu neplaćanja posebnih taksi, čime je entitetski budžet oštećen za oko 2 miliona KM.

Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu.

"Tužilaštvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz. Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt", kazao je Ružić, prenosi Federalna televizija.

Suđenje Čoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 1. decembra prošle godine nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak