Doviđenja Reket, doviđenja Džaferović

Radiosarajevo.ba
Doviđenja Reket, doviđenja Džaferović


Slučaj Reketviše ne postoji, istraga protiv Milorada Dodika i drugih sa državnog je tužilaštvaprebačena na entitetsko, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu obustavilo je i istragu protiv direktora Razvojne banke Ramiza Džaferovića. Jedino je živ slučaj Eronet, gdje je prvooptuženi Dragan Čović, lider HDZ-a.

Istraga protiv Džaferovića i članova Upravnog odbora Razvojne banke Federacije jedan je od medijski najizvikanijih slučajeva korupcije, zahvaljujući presingu emisije60 minuta.

Međutim, kada su SDA i SDP dogovorile da Džaferović ima ostati na čelu ove institucije, istraga se ugasila.

Džaferović i drugi sumnjičili su se za zloupotrebu položaja, na osnovu prijave Finansijske policije. Sumnjivo je bilo poslovanje banke i revizorske kuće na čijem je čelu Džaferović.

Sumnjalo se da kredite dobivaju firme kojima reviziju uradi Džaferovićeva firma. No, na kraju, od svega toga nema ništa, premda je tokom istrage saslušano 206 osoba, izvršen niz vještačenja...

U ovom predmetu bilo je osumnjičeno čak 67 direktora firmi i uposlenika Zavoda za zapošljavanje, koji su bili osumnjičeni za nesavjestan rad u službi, zloupotrebu položaja, obmanu, zloupotrebu ovlaštenja...

Međutim, Džaferović s ovom obustavom nije nevin čovjek. On je već optužen i traje sudski proces, ali zbog drugog slučaja. On je, naime, optužen za prevare koje je navodno počinio kao direktor Federalne poreske uprave tokom 1997. i 1999. godine.

Premda se lider SDA, stranke iz koje je Džaferović, uvijek dičio lažnom činjenicom da ova stranka ne kandidira i ne forsira kadrove pod optužnicama, Džaferović i dalje gospodari Razvojnom bankom. A vjernom koalicionom partneru to nimalo ne smeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak