Dom naroda usvojio ključne zakone: Od ovog mjeseca se očekuje povećanje naknada za borce

3
Fena
Dom naroda usvojio ključne zakone: Od ovog mjeseca se očekuje povećanje naknada za borce

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je sjednicu na kojoj je usvojio set boračkih zakona, koji će stupiti na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH i time će za 3,25 posto povećati naknade braniteljima i njihovim porodicama za period juli-decembar 2024. godine.

Set boračkih zakona tiče se izmjena tri zakona, Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koje je bilo potrebno izvršiti iz razloga što se ukazala potreba za usklađivanjem osnovice za obračun novčanih primanja boračke populacije poslije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Tako će osnovica za boračke naknade sada biti usklađena po propisima koji regulišu oblast PIO.

Oglasio se Novak Đoković nakon velike pobjede nad Nadalom: Rečenicom oduševio sve ljubitelje tenisa

Na taj način, pripadnicima boračke populacije u septembru će biti isplaćene uvećane novčane naknade za august i retroaktivno za juli

Za provedbu zakona o demobilisanim borcima predviđeno je uvećanje budžeta za 698.000 KM, zakona o nositeljima ratnih priznanja za 289.000 KM i zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM.

Iz Budžeta FBiH izdvojeno skoro 26 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta

Također, izmjenama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica propisana je još jedna izmjena kojom će se djeci šehida i poginulih boraca, čija je nesposobnost nastala do navršene 15. godine života, odnosno najkasnije do 35. godine života, omogućiti nastavak korištenja prava na porodičnu invalidninu, sve dok ta nesposobnost traje.

Nakon usvajanja ovih zakona, sa dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda povučene su preostale tačke dnevnog reda, te je zasjedanje završeno.

Vlada Federacije BiH povukla je, između ostalog, novi zakon o zaštiti zraka, predložene izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kao i predloženo prihvatanje zaduženja za finansiranje projekata Vjetroelektrana Vlašić i Koridor Vc Mostar Sjever - Mostar Jug, te godišnji plan zaduživanja za 2024. godinu.

Također, iz parlamentarne procedure povučena je i Strategija razvoja sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine (2024. – 2030. godina).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak