Dom naroda nema kvoruma: Klub Bošnjaka nije došao na sjednicu

7
Fena

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije došao na nastavak sjednice Doma naroda tako da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je, u skladu sa odredbama Poslovnika tog doma, dao pauzu od sat vremena kako bi se pokušao osigurati kvorum za rad.

U međuvremenu, delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, ali i pojedini drugi delegati obratili su se medijima.

Vajzović Nizamić, predsjednica BHAAAS-a: Gradimo građanski identitet u BiH!

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH koja je počela 18. marta, a prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, trebala je biti nastavljena danas.

Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Čović dao pauzu od sat vremena

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda tada je odlučilo napustiti sjednicu nakon što je sa osam glasova "za", šest "protiv" i bez suzdržanih glasova, u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je istaknuo da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH. Naime, prijedlog delegata SDS-a Neškovića, pored ostalog, predviđa da se iz Ustavnog suda "izbace" strane sudije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak