Dom naroda FBiH donio više odluka

Radiosarajevo.ba
Dom naroda FBiH donio više odluka

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u današnjem nastavku pete sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o stvarnim pravima, koji je prihvaćen i u Predstavničkom domu 7. septembra.

Predstavnički dom je predlagaču ovog zakonskog teksta,  Ministarstvu pravde FBiH, predložio da ga uputi u javnu raspravu, zajedno s nadležnim komisijama, nakon što nacrt prihvati i Dom naroda, što je danas učinjeno. 

Budući da je od 1998. godine, od kada je u Federaciji BiH u primjeni zakon o vlasničkopravnim odnosima, došlo do suštinskih promjena u toj oblasti, namjena novog zakona o stvarnim pravima je da u cijelosti i na jednom mjestu uredi prvenstveno pravo vlasništva kao osnovno stvarno pravo.

Namjena mu je i da uredi pitanje ograničenja stvarnih prava, posjeda kao i pitanje zakona koji bi prestali da važe u momentu stupanja na snagu ovog teksta. 

Danas je u Domu naroda većinom glasova prihvaćen i Nacrt zakona o inspekcijama u FBiH, što je također učinjeno i u Predstavničkom domu 7.septembra. 

Tada je zaključeno da će tekst biti upućen u 60-dnevnu javnu raspravu nakon što ga odobri Dom naroda.

Razlog za donošenje ovog zakonskog rješenja je u potrebi usklađivanja važećeg zakona s presudom Ustavnog suda FBiH, a prema kojoj se njime ne može regulirati organizacija, djelokrug, prava, dužnosti i odgovornosti kantonalnih inspekcija. Razlog je i potreba osiguranja efikasnijeg i transparentnijeg rada inspekcija u sastavu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić, obrazlažući početkom septemba u Predstavničkom domu ovo zakonsko rješenje, kazao je da ono u odnosu na dosadašnja uređuje pitanja koja se odnose na zvanja glavnih i federalnih inspektora, uvjete za obavljanje inspekcijskih poslova u pogledu stepena i vrste školske spreme te radnog iskustva inspektora. 

Kao nove uvedene su mjere privremene zabrane rada i oduzimanja robe osobi koja stavlja robu u promet bez odobrenja nadležnog organa.

Svrha takvih mjera je prvenstveno smanjenje  rada nacrno. Novina je i u tome da se zaplijenjena roba predaje na čuvanje Federalnoj direkciji za robne rezerve. 

Osim zakonskog teksta o stvarnim pravima, Dom naroda je danas prihvatio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama.

Ovom dopunom u općini Gornji Vakuf/Uskoplje utvrđuje se novo naseljeno mjesto Trnovača nastalo izdvajanjem dijela naseljenog mjesta Podgrađe.

U postupku utvrđivanja dopune zakona prethodile su odgovarajuće odluke Općinskog vijeća Gornji Vakuf/Uskoplje zasnovane na rezultatima referenduma o potrebi utvrđivanja naseljenog mjesta Trnovača.

Predstavnički dom je nedavno također prihvatio nacrt uz sugestiju poslanika Joze Bagarića da se dopunama Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama jednako tretira i novo naselje Bobanovo u Tomislav-Gradu, za šta je nedavno upućena  inicijativa Vladi Federacije BiH. 

Delegati Doma naroda prihvatili su danas i odluku o prostornoj osnovi za 20-godišnji prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju "Sliv rijeke Une", za koju je ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević ustvrdio između ostalog da vodi računa o zaštiti okoliša na tom području, održivom razvoju i potrebama lokalne zajednice.

Zaduženje po osnovu sporazuma o zajmu, finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine i Njemačke razvojne banke za razvoj sistema daljinskog upravljanja u elektrodistributivnoj mreži, odobreno je također na današnjoj sjednici.

Nasuprot svim ovim tačkama dnevnog reda, o kojima su delegati glasali, samo su primili k znanju izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu te prošlogodišnji izvještaj Porezne uprave FBiH i njen ovogodišnji program rada.

Delegatski klub hrvatskog naroda aktuelizirao je tokom rasprave o izvještaju VSTV-a problem (ne)ravnopravne zastupljenosti kadrova triju konstitutivnih naroda na šest čelnih pozicija u Federaciji: premijera, predsjedavajućih dvaju parlamentarnih domova, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda FBiH te federalnog tužitelja.

Uime delegatskog Kluba Hrvata, Radoje Vidović je optužio VSTV da krši Ustav. Na trima od navedenih pozicija su Bošnjaci mada svaki konstitutivni narod može dati najviše dva kadrovika. Na mjestu predsjednika Vrhovnog suda je Bošnjak iako su kadrovici tog naroda i na pozicijama premijera te predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH, napomenuo je Vidović.

Potpredsjednica VSTV-a Enisa Adrović odgovorila je Vidoviću da je imenovanje aktuelnog predsjednika Vrhovnog suda (Amira Jaganjca) izvršeno u vrijeme kad je pozicija  federalnog premijera bila kadrovski upražnjena  zbog ostavke Nedžada Brankovića, iz čega, kako je zaključila, proizilazi da VSTV nije prekršio Ustav.

Prošlogodišnji izvještaj Federalne porezne uprave te njen ovogodišnji program rada prezentirao je Midhat Arifović i pritom rekao da ta institucija trenutno radi u veoma teškim uvjetima jer joj postojeći zakonski i društveni ambijent ne idu naruku kad treba dokazati korupciju u ovom sektoru, pa i u njenim redovima, te korišćenje prijateljskih i rođačkih veza kad je u pitanju izbjegavanje kazni za neplaćene obaveze.

Arifović ističe da gotovo niko nije bio u zatvoru na osnovu hiljada prijava koja je ta institucija dostavila nadležnima zbog neplaćenih poreza i doprinosa te da su utajene stotina miliona  zbog manjkavosti više zakonskih propisa, čije je izmjene bezuspješno tražila Porezna uprave, a među njima i propisa o porezima od dobiti na osnovu igara na sreću.

Uprava, zbog nedostatka oposobljenog stručnog kadra, ima velike probleme i kod implementacije zakonskih propisa o fiskalnim sistemima, pa improvizira s postojećim kadrom, a gdje ima improvizacija ima i grešaka, naveo je.

Osim toga, Federalna porezna uprava nije imala podršku dosadašnjih vlada. Aktuelni ministar finansija FBiH  prvi put održava redovne sastanke s njenim direktorom, naveo je Arifović.

"Riječju, ovaj segment treba sistemski urediti", njegov je zaključak.

Sjednica Doma naroda je završena, a datum naredne bit će poznat naknadno.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak