Dok je Soares tu, Dodik brani slobodu medija...

Radiosarajevo.ba
Dok je Soares tu, Dodik brani slobodu medija...

U pet minuta dva lica Premijera (Montaža: radiosarajevo.ba)

Predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik susreo se danas u Banja Luci s predsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a Joaom Soaresom.

Sastanak po svemu sudeći svakodnevan i protokolaran ipak nije završio kako je i počeo. Dok su Dodik i Soares davali zajednički izjave okupljenim novinarima, premijer manjeg entiteta BiH je potvrdio da se na sastanku razgovaralo o slobodi medija u BiH.

Podsjetio je na podatak „Reportera bez granica“ da je BiH 39. Na listi zemalja svijeta po kriteriju slobode medija, a da je Slovenija, kao članica EU, na 38., što govori „da se BiH nalazi na visokom mjestu, imajući u vidu razvoj situacije u BiH“.

Ističući da Vlada RS-a „podržava slobodu medija i informiranja“, on je rekao da isto tako ta sloboda „mora biti istina, objektivnost i jezik koji bi mogao da doprinese ukupnoj stabilizaciji“.

Delegaciju Parlamentarne skupštine OSCE-a je interesirala, potvrdio je, i njegova instrukcija vezano za nedavanje izjava Federalnoj televiziji.

„Evo vidimo ovdje predstavnika Federalne televizije i oni nisu uskraćeni za učešće u radu svih press-konferencija i slobodno mogu da u tom radu učestvuju. Smatramo našom slobodom da li da sarađujemo s tim medijom ili ne, i u okviru tih sloboda se tako i ponašamo“, dodao je premijer RS-a.

Dodik je samo nekoliko minuta nakon što su predstavnici OSCE-a dali izjave i otišli s press-konferencije, a on se sam ponovo vratio da odgovara na novinarska pitanja, odbio da to učini i novinaru Federalne televizije.

Nakon što mu je novinar te medijske kuće, Mišo Vidović, postavio pitanje, Dodik ga je upitao da li je on novinar Federalne televizije.

Pošto je dobio potvrdan odgovor, Dodik mu je rekao: „Vi ste za nas neobjektivna, neprofesionalna i neprijateljska televizija. Prema tome, hvala na pitanju, ali vaš stav je vaš stav“, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak