Dođite na kafu ispred Parlamenta BiH i danas

Radiosarajevo.ba
Dođite na kafu ispred Parlamenta BiH i danas

Građani koji već nekoliko dana protestuju ispred zgrade Parlamenta BiH tražeći trajno rješenje za izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva, pozivaju sve na današnju kafu s početkom u 5 do 12 sati, na platou ispred Parlamenta.

Ova podnevna kafa održat će se i u ponedjeljak, a za utorak, kad bi se trebala održati sjednica Vijeća za implementaciju mira, zakazan je veliki centralni skup.

Građani pozivaju sve koji će doći na podnevnu kafu da, po želji, sa sobom ponesu kafu, sok, keks i podijele ih s drugima. A dok se odrasli pozivaju na kafu, za djecu su najavljene kreativne radionice.

Zahtjevi građana ostaju isti. Traže prije svega donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, kao i formiranje državnog solidarnog fonda za teško oboljelu djecu. Također, traže da se ministri i poslanici odreknu 30 posto od svojih mjesečnih primanja, te da se taj novac uplati u fond.

Podsjećamo, protesti su počeli u Sarajevu 5. juna, nakon saznanja da jedno dvomjesečno dijete ne može otputovati na liječenje izvan BiH jer nema jedinstveni matični broj, a posljedično, ni putnu ispravu. Protesti u Sarajevu potom su se proširili i na Banju Luku, Zenicu, Mostar, Goražde, Tuzlu i druge bh. gradove, a podrška protestima stigla je i iz svih dijelova svijeta.

Treba reći i da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv članova Parlamenta BiH, pod sumnjom da su počinili krivična djela nepoštivanja odluka Ustavnog suda. Istragu je zatražio sam Ustavni sud nakon što je istekao zakonski rok predviđen za provođenje odluke koja se odnosila na jedinstvene matične brojeve.

Na zakazanom sastanku u utorak, o ovom će problemu raspravljati i ambasadori zemalja koje čine Vijeće za implementaciju mira u BiH i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak