Dodikovo pismo New York Timesu: nema opasnosti od nasilja

Radiosarajevo.ba
Dodikovo pismo New York Timesu: nema opasnosti od nasilja

Pismo koje je Milorad dodik 18. septembra posalo uredniku New York Timesa, objavljeno je u ponedjeljak. Prenosima ga u cijelosti:

Bosna u miru
Uredniku,

Vaš tekst "Dok Evropa spava, Bosna ključa" objavljen u rubrici Week in Review, Sept 6, boji sliku Bosne i Hercegovine na način da je neki građani ne mogu prepoznati.

Možda je deplasirano reći, ali naša zemlja je u miru.

Lideri Bosne i Hercegovine su demokratski izabrani, stanovništvo zemlje radi kako bi povratilo životni standard koji je vladao prije rata 1992-95, a jedna jedinstvena vojska vodi brigu o Bosni i Hercegovini.

I mi smo bili pogođeni međunarodnom financijskom krizom, iako sam ponosan što je njen utjecaj manji u entitetu kojem služim kao premijer, nego u ostatku zemlje.

Svaki izabrani politički vođa u Bosni i Hercegovini podržava kandidaturu zemlje za članstvo u Europskoj uniji, što je i težnja većine bosanskih građana. Iako je temeljna podrška za članstvo u NATO-u slabija, i ovo ostaje cilj za političke lidere zemlje.

Ne bi trebalo biti iznenađujuća niti alarmantna činjenica da se ljudi u svojoj dobroj volji razlikuju po pitanju strukture koja je najprikladnija za njihovu zemlju.

Mnogi od nas vjeruju da je decentralizirana arhitektura vjernija Daytonskom sporazumu i da je pogodnija za zemlju. Mi ne podržavamo centralizirani model koji su neki predstavnici međunarodne zajednice pokušali da nametnu Bosni i Hercegovini.

Iako ćemo i dalje raditi po pitanju institucionalnog oblika BiH, ne postoji apsolutno nikakva opasnost od povratka u nasilje. Radujemo se što će se Ured Visokog predstavnika transformirati u kancelariju predstavnika EU misije.

Došlo je vrijeme da narod Bosne i Hercegovine i njihove demokratski izabrane vođe preuzmu punu odgovornost za svoju budućnost, alarmantne vapaje onih koji bi ovu zemlju i dalje držali ovisnu o međunarodnoj zajednici, treba staviti u stranu.

Milorad Dodik
Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Originalni tekst na koji je Dodik reagirao možete pogledati ovdje

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak