Dodikov sporni intervju za Der Standard

Radiosarajevo.ba
Dodikov sporni intervju za Der Standard

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZBiH) najoštrije osuđuje uznemirujuću i zastrašujuću izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika datu austrijskom Der Standardu, koja je u ponedjeljak objavljena u "Nezavisnim novinama", saopćila je Služba za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH. 

U IZBiH smatraju da je izjava Dodika: „Mi ne vjerujemo dobrim namjerama muslimana. Imamo potpuno negativno iskustvo“, na tragu uvjerenja haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić iz 1993. godine da su „muslimani genetski kvaran materijal“, ali i podsjeća na njegov stav iz 2008. godine da je „za Republiku Srpsku neprihvatljivo da nam sude sudije muslimani”. 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamističkom i islamofobičnom kojom se sa najvišeg nivoa institucija moći i sistema vlasti podstiče mržnja prema jednoj vjerskoj grupi. 

Stoga, IZBiH traži jasno i nedvosmisleno povlačenje izjave i izvinjenje Milorada Dodika svim muslimanima u svijetu. 

IZBiH očekuje da će međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, evroatlanske institucije, Ujedinjeni narodi i Organizacija islamske konferencije, kao i Dodikovi mentori u Beogradu na vrijeme prepoznati opasnosti kojima su izloženi bosanski muslimani i da će, na temelju iskustva genocida kojeg su počinile srpske snage i uzimajući pouku iz ranijih grešaka međunarodne zajednice, spriječiti novo stradanje i genocid nad Bošnjacima muslimanima, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZBiH.

RS se već izvinila za Srebrenicu

Dodik je za Der Standard, prema navodima B92, izjavio i da se RS već izvinila za Srebrenicu, ali da se drugi nisu izvinili za zločine počinjene nad Srbima. Upitan da li će neko ove godine prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, Dodik je rekao da je prije nekoliko godina obilježavanju prisustvovao tadašnji predsjednik RS-a, Dragan Čavić, te da se tom prilikom i izvinio uime Republike Srpske.

„Predstavnici vlade RS-a budu u Potočarima svake godine, ali ne mislimo da bismo se trebali izvinjavati svaki put kad odemo, jer još uvijek nismo čuli izvinjenje druge strane“, dodao je. Dodik je za Der Standard rekao i da je „prilično jasno“ da su se događaji u Srebrenici trebali izbjeći i da se „ljudi koji su umiješani u takve zločine ne mogu smatrati herojima, nego zločincima“.

S tim u vezi upitan zašto je onda Republika Srpska odlučila dati 50.000 eura za odbranu haškog optuženika Ratka Mladića, Dodik je rekao da je i Hrvatska pomogla odbranu svojih haških optuženika, te da RS ima „obavezu pomagati svojim građanima ispred Haškog tribunala.

„To ne znači da RS želi zaštititi ikoga ko je učestvovao u zločinima“, podvukao je Dodik, prenosi B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak