Dodikov režim želi uništiti Centar u Potočarima

Radiosarajevo.ba
Dodikov režim želi uništiti Centar u Potočarima

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" obavještava javnost da je Policijska stanica u Srebrenici danas nastavila proces poništavanja prebivališta građana nesrpske nacionalnosti započet nedavno u Višegradu, i u drugim opštinama Podrinja.
Inicijativa će u najkraćem mogućem roku podnijeti krivičnu prijavu protiv donosioca rješenja, komandira Policijske stanice u Srebrenici Adisa Cibralića, načelnika CJB Bijeljina Vasilije Andrića, ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađe ali i Branka Petrića, predsjednika CIK-a BiH zbog kršenja Ustava BiH i RS

Imajući u vidu da je Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" registrovala dovoljan broj birača za pobjedu zajedničkog kandidata političkih stranaka koje ne spore da je u Srebrenici počinjen u julu 1995. počinjen genocid, vladajući režim u Republici Srpskoj želi kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma odbraniti rezultate koje je postigao svojom genocidnom politikom. 

„Vlada i MUP RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, direktno su prekršili Dejtonskog mirovni sporazum i ovakvim djelovanjem na kocku stavio mir i stabilnost u Srebrebrenici i cijelom Podrinju. Namjera Dodikovog režima je da ovlada Memorijalnim centrom u Potočarima s ciljem njegovog uništenja, po uzoru na djelovanje lokalnih vlasti u Višegradu i Prijedoru u kojima su mjesta stradanja nedostupna porodicama žrtava.“ 




Udruženja žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH očekuju od OHR-a, Delegacije Evropske komisije u BiH, Ambasade SAD i Vijeća za implementaciju mira da zaštite Dejtonski mirovni sporazum i omoguće slobodu kretanja i boravka svim građanima BiH i tako zaštite mir u Bosni i Hercegovini.

„Ukoliko ovo flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma ne bude spriječeno i sankcionisano, onda se sa sigurnošću može reći da se naša država nalazi u novembru 1995. Mi, djeca ubijenih iz Potočara, i bezbroj drugih mjesta masovnih stradanja u BiH, za razliku od naših roditelja, se sigurno nećemo povinovati naređenjima MUP-a RS“, navodi se u saopćenju. 

Inicijativa podsjeća da u Ustavu BiH (Član 1) jasno stoji da "postoji sloboda kretanja širom BiH. BiH i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta"; isto navodi, ističu iz Inicijative, i Ustav RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak