Dodikov načelnik protiv Ulice Draže Mihailovića

Radiosarajevo.ba
Dodikov načelnik protiv Ulice Draže Mihailovića


Načelnik opštine Šekovići Momir Ristić pokrenuo je inicijativu za promjenu naziva glavne šekovićke ulice, koja se sada naziva Ulica Draže Mihailovića.

Inicijativa je prihvaćena na nedavnom zasjedanju Skupštine opštine Šekovići, ali će konačna odluka .biti donesena nakon što o tome bude provedena javna rasprava, izjavio je danas Ristić, kojeg je na tu funkciju kandidovao Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, javlja Srna u utorak.

Prijedlog načelnika opštine, o kojem će takođerbiti riječi na javnoj raspravi, jeste da se toj ulici da naziv - Ulica palih boraca, smatrajući da je takav naziv primjeren i nikoga ne vrijeđa.

"U razgovorima sa stanovništvom, posebno naseljenim u urbanom dijelu gdje se i nalazi ta ulica, skrenuta mi je pažnja da je jedan od njihovih prioriteta promjena naziva ulice. Većina njih tako misli. Dakle, ideja je nastala mnogo ranije nego što sam ja stupio na ovu funkciju i ne bih želio da bilo ko pomisli da se radi o nekakvoj ideologiji", istakao je Ristić, prenosi Srna.

Sadašnji naziv glavna šekovićka ulica dobila je nakon 1995. godine po četničko-fašističkom generalu i vođi iz Drugog svjetskog rata. Do tada zvala se po istaknutim partizanima iz Drugog svjetskog rata, u znak sjećanja na to što je u Šekovićima tokom Drugog svjetskog rata bila smještena ratna partizanska bolnica.

Incijativu su u šekovićkoj Skupštini podržali odbornici Partije demokratskog progresa (PDP) i dio odbornika Koalicije "Zajedno za Šekovići". Potiv su bili odbornici Srpske demokratske stranke (SDS) i Srpskog pokreta obnove (SPO), prihvatajući, ipak, prijedlog da se o njoj povede javna rasprava.

Skupština je odlučila da javna rasprava o inicijativi načelnika Momira Ristića traje 45 dana, te da se o njoj ponovo raspravlja u skupštinskim klupama na aprilskoj sjednici Skupštine opštine Šekovići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak