Dodik: Vrijeme je da razgovaramo o mirnom razlazu

Radiosarajevo.ba
Dodik: Vrijeme je da razgovaramo o mirnom razlazu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da se BiH održava samo zato što stranci pokušavaju da zadrže privid njenog funkcionisanja i da je vrijeme za diskusiju o mirnom razdruživanju.

Mirni razlaz?

"Mnogo je primjera koji ukazuju da BiH nije održiva zemlja i da se treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora obezbijediti mir i stabilnost, a u okviru toga možemo da razgovaramo i o mirnim razlazima, zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora da bude samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća", rekao je Dodik u Banjaluci, prenosi Fena.

On je optužio strance u BiH da ruše dogovor domaćih političkih lidera navodeći kao primjer proces imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije o čemu je šest lidera potpisalo saglasnost o strukturi i rotacijama na tom mjestu, što su stranci osporili.

"Vidljivo je da stranci ruše koncept koji se tražio od BiH da se lokalni politički lideri dogovore o načinu rješavanja problema", zaključio je Dodik.

Problem ambasadokratije


On je kritikovao predstavnike međunarodne zajednice da vrlo brzo i efikasno djeluju na svaki potez iz RS za koji smatraju da ugrožava institucije BiH, ali da ćute i ne reaguju na opstrukcije Bošnjaka koji pored RAK-a ugrožavaju i funkcionisanje Uprave za indirektno oporezivanje.

"U UIO imamo zaista loš rad, prije svega kontrolnih institucija, što je vjerovatno i uzrok neriješenog pitanja direktora. Proveden je konkurs, komisija Savjeta ministara napravila je rangiranje, ali za imenovanje prvorangiranog Zorana Tegeltije nedostaje jedan bošnjački glas u Savjetu ministara", podsjetio je Dodik i ocijenio da Sulejman Tihić i Haris Silajdžić vjerovatno neće ni dati potrebnu saglasnost za rješavanje ovog problema.

"Ne prizivam ja strance da mi rješavaju probleme, najvećim uspjehom ove politike i smatram prekid te ambasadokratije u BiH, ali ukazujem da oni vidljivo ne reaguju kada su zastoji na drugoj strani", dodao je Dodik.

Predsjednik Vlade RS je ponovo naglasio da se u BiH treba razgovarati o svemu.

"Poštujemo Dejtonski sporazum, a diskutujemo o svemu, kao što diskutujemo o Butmiru i onom neprihvatljivom paketu ustavnih promjena. Mislimo da je isto tako vrijeme za diskusiju o tome na koji način pokušati ovo mirno razdružiti", zaključio je Dodik, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak