Dodik: Vlada Brško distrikta treba sarađivati sa "Štrabakom"

Radiosarajevo.ba
Dodik: Vlada Brško distrikta treba sarađivati sa "Štrabakom"

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas sa delegacijom distrikta Brčko o izgradnji autoputeva u RS i istakao neophodnost da Vlada Brčkog formuliše saradnju sa kompanijom ''Štrabak'', u čemu će pomoći Vlada RS da bi se moglo krenuti u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Dodik je naglasio da je ranije dogovoreno da distrikt Brčko, u kojem bi prolazio jedan dio od 14 kilometara autoputa, prihvati raniji dogovor sa kompanijom ''Štrabak''.

Premijer RS je podsjetio da ''Elektroprivreda RS'' od ranije snabdijeva građane Brčkog prema istim tarifnim cijenama kao i za ostale potrošače u RS.

"Omogućili smo redovno snabdijevanje električnom energijom građanima distrikta Brčko po istoj cijeni kao za građane RS, ali povoljnijoj nego u okruženju'', rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa delegacijom distrikta koju je predvodio gradonačelnik Dragan Pajić, a kome su prisustvovali i ministri RS.

On je dodao da Vlada RS realizuje svoj program o socijalnom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i invalida kojih je u Brčkom evidentirano 80, te naglasio da Vlada RS želi pomoći distriktu u rješavanju komunalnih problema, kao i sportskim organizacijama.

Dodik je potvrdio da je na sastanku bilo riječi i o entitetskom državljanstvu, kao i o razrješenju uzajamnih potraživanja i dugovanja iz prošlosti.

On je naglasio da je dogovoreno da ministri finansija do kraja mjeseca otklone nesporazume u vezi s tim dugovima i da se zatvori to važno pitanje koje predstavlja jedno od otvorenih pitanja supervizije u distriktu.

Dodik je istakao da Vlada nastavlja intenzivnu saradnju sa predstavnicima vlasti distrikta Brčko, jer je u interesu Srpske da zajedno definišu interese - i one problematične iz prošlosti i one koje treba zajednički izgraditi za budućnost.

Gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da je Vlada Brčkog i u prošlom mandatu imala dobru saradnju sa Dodikom i podsjetio da su prošle godine od ''Elektrodistribucije RS'' dobili struju prema uslovima koji su bili kao za ostale potrošače u RS.

''To je direktan doprinos aktuelne Vlade RS Brčko distriktu i ta saradnja će biti nastavljena u svim vidovima života'', kaže Pajić.

SRNA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak