Dodik: Uskoro stav RS o Inckovoj odluci

Radiosarajevo.ba
Dodik: Uskoro stav RS o Inckovoj odluci

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će zvaničnici vlasti RS u narednih nekoliko dana, po povratku predsjednika RS Rajka Kuzmanovića iz Rusije, razgovarati sa političkim liderima u Srpskoj i koncipirati stav o odluci visokog predstavnika Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS o prenosu ustavnih ovlašćtenja na institucije BiH.

Dodik je rekao da će se u RS razgovorati sa drugim političkim partnerima o tome na koji način izraziti stavove putem parlamenta i Vlade i to će se desiti narednih dana. "Predsjednik RS je van zemlje i kada on dođe imaćemo sastanak lidera političkih partija iz RS, kada ćemo koncipirati svoj stav", rekao je Dodik juče novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je vlast u RS iznenadila primjena bonskih ovlaštenja, dodavši da ona pripadaju prošlosti i da ne mogu više da se koriste.

"Što se nas iz RS tiče, mislim da je ovo posljednji put kada je visoki predstavnik s određenim legitimitetom povukao takvu jednu odluku", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da RS apsolutno poštuje Dejtonski sporazum, ali u onoj formi koja podrazumijeva poštovanje slova Dejtona, a njegovog duha, kako je bilo nametnuto svih prethodnih godina.

"Vlada RS smatra da u zaključcima nema ništa antiustavno i antidejtonsko niti se takvo nešto u njima može naći", kazao je premijer RS.

Dodik je istakao da ga raduje činjenica što Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma ostaje privržena upravo Dejtonskom sporazumu i dogovoru i konsenzusu u okviru BiH o svim pitanjima.

"To je upravo ono što sam čuo i što sam želio da čujem od predsjednika Srbije, koja potpuno uvažava teritorijalni integritet i suverenintet i međunarodnu poziciju BiH i želi da normalizuje odnose, ne samo sa RS već i sa čitavom BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da je ovaj razgovor bio neophodan kako bi se pojasnili stavovi u vezi sa ovim pitanjima, navodeći da se podudaraju gledišta dvije strane o odnosima i regionalnoj i drugoj stabilnosti.

"Želimo da vidimo stabilan region i brz put ka EU i BiH i Srbije", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je tokom razgovora bilo i riječi o Sporazumu o specijalnim i paralelnim odnosima između RS i Srbije i razvoju dobre saradnje u privrednom, elektroenergetskom sektoru, kao i rješavanju problema u trgovinskoj saradnji.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak