Dodik u 2012. pomilovao samo jednog osuđenika

Radiosarajevo.ba
Dodik u 2012. pomilovao samo jednog osuđenika


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u prošloj je godini pomilovao samo jednog osuđenika, iako mu je bilo dostavljeno čak 90 izvještaja o molbama za pomilovanje, obznanjeno je danas poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a, javlja Fena.

Ustavom RS i Zakonom o pomilovanju regulirano je da predsjednik RS-a može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS i za pravne posljedice osude. 

Na osnovu Dodikove odluke pomilovan je Zoran Šešlak iz Petrova na Ozrenu. Šešlaku je izbrisana osuda, odnosno kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci zbog počinjenog krivičnog djela teške tjelesne povrede

Generalni sekretar u Kabinetu predsjednika RS-a Siniša Karan rekao je, predstavljajući poslanicima Narodne skupštine RS-a Informaciju o pomilovanjima za 2012. godinu, da su sud, koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde RS-a dali pozitivno mišljenje o ovoj molbi za pomilovanje.

Karan je kazao da su za šest osuđenih osoba, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde, dali pozitivna mišljenja o molbama za pomilovanje, dok je za 13 osuđenika, sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak dao pozitivno mišljenje, ali je prijedlog Komisije za pomilovanje Ministarstva pravde bio negativan. 

Dodik ove, kao ni ostale molbe za pomilovanje, nije prihvatio.

Niko od poslanika nije se javio za raspravu o informaciji o Dodikovim pomilovanjima u 2012. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak