Dodik: Sahranjena je ideja o promjeni Ustava

Radiosarajevo.ba
Dodik: Sahranjena je ideja o promjeni Ustava

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su danas na sastanku u Brisleu usvojeni obavezujući principi za provođenje odluke Sejdić-Finci u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno, jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Istakao da će novi sastanak biti održan za 10 dana zbog toga što stranke iz FBiH nisu dogovorile detalje o provođenju odluke Sejdić-Finci, a da će do dogovora  doći uz pomoć eksperata iz Evropske komisije, prenosi Fena.

Konačni dogovor o pitanju 'Sejdić - Finci' za deset dana

Dodik je, nakon današnjeg sastanka lidera političkih stranaka iz BiH s zvaničnicima Evropske unije u Briselu, rekao da će mehanizam koordinacije na evropskom putu uvažavati ustavnu strukturu definisanu Dejtonskim sporazumom, za šta se, kaže, RS zalaže.

„Mehanizam kooridinacije podrazumijeva da se uvažvaju ustavne nadležnosti, RS ima 75 posto nadležnosti u procesu evropskih integracija. Ponosan sam na činjenicu što smo istrajali i što smo sačuvali politiku očuvanja ustavne strukture predviđene Dejtonom“, rekao je on i naveo da je danas „sahranjena ideja političara iz FBiH da odluka 'Sejdić-Finci' bude iskorištena za dublje promjene ustava“.

Dodik je istakao da je na sastanku bilo govora i o mogućnosti sankcija za BiH, ukoliko ne dođe do dogovora.

„Bilo je ukazivanja na mogućnosti sankcija, kao što je zamrzavanja članstva u Vijeću Evrope i zamrzavanje IPA fondova. Moram istaći da nam IPA fondovi ne trebaju, ako se budu koristili za finansiranje i osnivanje institucjia BiH za koje ona nije nadležna“, rekao je predsjednik SNSD-a i naveo da „BiH, koja ne daje nikakve rezultate, nije potrebna RS-u“.

„BiH na zajedničkom nivou pokazuje da je nesposobna da postigne bilo kakve koristi i takva nam ne treba. Čekat ćemo ovih deset dana, mislim da su federalni partneri shvatili da moraju nešto da učine. Mi smo rekli da se osjećamo zaglibljeni u blatu koji se zove BiH i rekli smo da će RS morati da traži alternativna rješenja, ako se nastavi ovakva pat pozicija čiji je uzrok FBiH“, naveo je predsjednik SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak