Dodik: RS nije rezultat ratnih sukoba

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS nije rezultat ratnih sukoba

 

Proslavljajući danas u Banjoj Luci Dan Republike Srpske, predsjednik istog entiteta Milorad Dodik poručio je kako je RS stvorena „plebiscitarnom voljom srpskog naroda na miran način“, kao historijska potreba, a ne rezultat ratnih sukoba „jer je u to vrijeme (9. januar 1991, op. a.) u BiH bio mir“.

Kako javljaju agencije, predsjednik RS je na svečanoj akademiji, koja je održana pod motom "RS - glas koji se čuje", rekao i da je taj entitet zavjet slobode i dostojanstva, u koji je „ugrađena vjekovna borba protiv tiranije i zla, protiv fašizma i rasizma“.

Dodik, koji je danas odlikovan i Ordenom družbe, najvišim ruskim odlikovanjem u sferi razvoja međunarodnih odnosa, dodao je još da u vrijeme nastanka RS nije bilo države BiH. Ta će država, Dodikove su riječi, tek 1. marta iste godine i „bez učešća" srpskog naroda pokušati na "nezakonit način" da se nametne, što je bio završni cilj ostvarenja namjere muslimanske politike toga vremena.

Predsjednik RS nastavio je podsjećajući na srpske žrtve iz svih proteklih ratova, navodeći i kako su Srbi bili - antifašisti. Hrvatske agencije javljaju još i da je Dodik krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici. On je naveo kako je i danas namjera nekih da BiH bude država "isključivo po mjeri većinskog bošnjačkog naroda".

Prisutni u dvorani Borik mogli su čuti i kako je Dodik poručio kako BiH „njima“ nije tijesna. „Oni“ žele da ona konačno profunkcioniše u skladu sa Dejtonskim sporazumom kao servis svojih entiteta, kantona, naroda i građana. To i traže, nastavio je Dodik, kako bi BiH bila prihvaćena od svih, pojasnivši i kako od „njih“ niko ne može tražiti da se odreknu autonomije, a „njihova prava“ uporno će braniti i pravnim i političkim sredstvima, baš kao što žele razvijati bratske odnose sa Srbijom, Rusijom, Izraelom, te SAD-om.

Za EU je kazao da jeste okvir kojem se teži, ali „ona nije neko idealno mjesto zbog krize koja ‘drma’ i njene temelje…“. U takvim će se okolnostima, rekao je Dodik, njihov pristup pažljivo promisliti. Predsjednik RS-a je u svom govoru spomenuo i „stradalnike na Kosovu“ dajući punu podršku Srbiji u očuvanju „suvereniteta u okolnostima kada su interesi moćnih iznad međunarodnog prava i pravde“.

Za Vijeće ministara BiH, na čijem je čelu više od četiri godine bio čovjek iz njegove stranke Nikola Špirić, Dodik je kazao kako "nije nikakva vlada BiH", a da nametanjem i kršenjem Dejtonskog sporazuma sada ima devet ministarstava i preko 80 agencija „koje troše naše pare za izmišljene poslove“.

Inače, svečanoj akademiji, uz politički vrh RS-a, prisustvovali su i predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej, režiser Emir Kusturica, koji se, nakon Borisa Tadića, također obratio prisutnima na ovom skupu govoreći o Ivi Andriću. Bili su tu još i bh. premijer Vjekoslav Bevanda, predstavnici HDZ-a Dragan Čović i Borjana Krišto.

Zanimljivo, tokom svečane akademije prikazani su i detalji, kako je rečeno, projekcije RS-a u budućnosti, pa je tako prikazan voćnjak iz 2032, automobil iz iste godine, univerzitet, ekološka kuća...

Vezano: Proslava obljetnice RS košta 670.000 KM

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak