Dodik: RS neće referendum o secesiji

Radiosarajevo.ba
Dodik: RS neće referendum o secesiji

Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da RS nema na dnevnom redu referendum o secesiji i statusu, već želi da se odredi prema onom što je Dejtonski sporazum i njegova suština.

Dodik smatra da bi dobitna kombinacija za BiH bila da se prihvati realnost Dejtonskog sporazuma, RS i Federacija BiH /FBiH/, a da se na državnom nivou provodi ono što je dogovoreno konsenzusom, te evropski put zemlje i članstvo u NATO-u.

Gostujući sinoć na BHT1, Dodik je istakao da se zalaže za evropski put BiH i da je spreman da radi na dva važna pitanja: da se očuva dejtonski okvir BiH, koji se pokazao kao modus za dugoročno egzistiranje ove zemlje i da podrži evropski put, a da se u okviru toga ne ugroze dejtonske strukture, prenosi Srna.

Dodik je istakao da je u BiH od ključne važnosti da otpočne dijalog i da se otklone sve preostale prepreke za liberalizaciju viznog režima, ali i da se Ustav BiH uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudom Evropskog suda u predmetu "Sejdić i Finci".

Vezano: Ignorisanje presude suda u Strasbourgu loše za BiH

On je pozvao lidere Stranke za BiH Harisa Silajdžića, SDA Sulejmana Tihića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i sve druge političke lidere u BiH da to učine.

"U ovom trenutku BiH je ispunila sve političke zahtjeve vezane za viznu liberalizaciju. BiH je u ovom trenutku ispunila više zahvjeva iz Mape puta nego što je to ispunila Srbija u momentu kada je dobila liberalizaciju", rekao je Dodik.

"Napredovati ka evropskim integracijama"

Prema njegovim riječima, bilo bi potpuno nepošteno i govorilo bi o nekom drugom karakteru odnosa EU prema BiH ukoliko u junu građani BiH ne bi dobili liberalizaciju viznog režima.

"Kada i to završimo i riješimo pitanje Ustava na brz način, to nikoga neće zadovoljiti, jer mi nismo srećni što moramo mijenjati Ustav, a ovi drugi neće biti srećni što će dobiti manje nego što očekuju. Ali kretaćemo se dalje i napraviti novu atmosferu u kojoj ćemo napredovati dalje u evropskim integracijama", rekao je Dodik.

On je istakao da nije protiv popravke Ustava BiH u smislu provođenja presude Evropskog suda, odnosno da se stvore jednaki uslovi za kandidovanje, ali da je protiv kompletnog redizajniranja Predsjedništva BiH.

Stranka za BiH predlaže uvođenje četvtog člana Predsjedništva
Vlada RS: Spreman Prijedlog zakona o referendumu
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak