Dodik: Republika Srpska nam je sveta, a BiH je naše moranje

Radiosarajevo.ba
Dodik: Republika Srpska nam je sveta, a BiH je naše moranje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da od njega "veliki svijet traži da smanji RS, a poveća Bosnu i Hercegovinu", ali je njegov odgovor njima da se "jača RS, a BiH ćemo jednog dana da vidimo leđa".

Ponovio je da se od RS-a i danas traže ustupci da bi se nahranio "monstrum BiH", ali da je taj entitet "svjestan sebe i brani svoje dejtonske i ustavne pozicije, te mjerka i traži vrijeme da ostvari što je moguće veću samostalnost".

"Razumjeli smo da moramo politički da se borimo, nismo generacija koja bi prihvatila i gurala narod u neke nove ratove, ali dopustite da jasno i s ponosom kažemo sveta nam je RS, a BiH je naše moranje", naveo je u Bijeljini.

Istovremeno, izrazio je i zahvalnost rukovodstvu RS-a iz vremena njenog nastajanja što nije "pristajalo na trule kompromise, na rješenja koja su se nudila i bila usmjerena ka tome da RS-a na kraju nema"

"Kada na ulice Sarajeva izvode Bošnjake koji pokušavaju da nas naivno prevedu u građane, umjesto u pripadnike svog naroda, moramo da budemo oprezni i još više jedinstveni", ustvrdio je Dodik, javlja agencija Fena.

Spreman je, tvrdi, da se odrekne vlasti da bi RS "bila veća i jača, ali da nije spreman da smanjuje i slabi RS zarad vlasti".

Dodik je danas u Bijeljini prisustvovao proslavi Vidovdana, krsne slave 3. (VRS) puka Oružanih snaga BiH i bivše Vojske RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak