Dodik: Referendum moguć polovinom februara

Radiosarajevo.ba
Dodik: Referendum moguć polovinom februara

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da bi polovinom februara mogao da bude održan referendum u Srpskoj o tome da li građani podržavaju Dejtonski mirovni sporazum, prenijela je Srna.

Dodik je novinarima rekao da će referendum biti raspisan u najboljem trenutku, kada za to bude vrijeme, dodavši da se sada pred parlamentom nalazi novi zakon o referendumu, koji će biti usvojen u prvim danima februara.

On je dodao da je, nakon odobrenja od Ustavnog suda, to potpuno ustavan i regularan zakon, i slijedi raspisivanje odluke o referendumu.

"Ako se ne podigne veto, to bi moglo biti već polovinom februara. Govorim hipotetički", rekao je Dodik.

On je istakao da je referendum izborno demokratsko pravo naroda, ponovivši da na dnevnom redu RS nije secesija i razgradnja Dejtonskog mirovnog sporazuma, već njegovo jačanje.

Komentarišući izjavu odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o vojnoj interevenciji u slučaju raspisivanja referenduma o izdvajanju RS iz BiH, Dodik je rekao da je od toga daleko ozbiljnija izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je prije dvije godine o mogućnosti slanja vojske razgovarao sa Mesićem.

Govoreći o ratnim dešavanjima u Srebrenici, Dodik je rekao da je činjenica da je tamo počinjen težak zločin, ali da sigurno nije jedini, istakavši da je na prostoru Srebrenice, Bratunca i drugih mjesta koji su gravitirali zaštićenoj zoni u tri godine pobijeno 3.500 Srba u akcijama komadanta srebreničkih snaga Nasera Orića.

"Ne bježimo od toga da se Srebrenica označi kao mjesto ogromnog zločina ograničenog genocida, kako to kaže presuda Međunarodnog suda, ali smatramo da jedan dan koji je isključivo vezan za Srebrenicu ne može da bude dan sjećanja za sve zločine, kao što Bošnjaci ne bi prihvatili da to bude neki dan kada su vršeni zločini nad Srbima u BiH", rekao je Dodik.

On smatra da bi se trebalo doći da do jednog datuma, prihvatljivog za sve, koji će biti proglašen danom sjećanja na žrtve u BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak