Dodik pozvao studente da protestuju mirno

Radiosarajevo.ba
Dodik pozvao studente da protestuju mirno

Iako je Centar javne bezbjednosti Banja Luka zabranio za sutra najavljene proteste banjalučkih studenata, oni ne odustaju od okupljanja. Protesti studenata počinju sutra u 12 sati.

Banjalučki studenti: I pored  zabrane, sutra protesti

Istovremeno, nakon što je, de facto, zabranio studentske proteste, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je studente da protestuju mirno, i dodao da mirne proteste niko neće zaustaviti, iako on lično smatra da su „politički motivisani“.

Studenti su nezadovoljni smještajnim kapacitetima u studentskim domovima, ali i ukupnim stanjem u društvu.

Dodik je pozvao studente da ne budu “politički instruirani i da ne dozvole da se iskoriste njihovi protesti”, za koje smatra da “nisu opravdani”.

„Upozoravam ih, štitite dostojanstvo policajaca, jer oni štite i vas. I štitite dostojanstvo institucija, a ako imate političkih ambicija, oformite stranku i izađite na izbore“, rekao je.

Dodik je ponovio tvrdenje da je vlast bila spremna da odgovori na neke zahtjeve studentskih organizacija, ali da je izostao dijalog.

„Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata“, ustvrdio je Dodik.

Naveo je i da će vlast progovoriti o tim studentskim pitanjima, jer i studenti pričaju o njima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak