Dodik podržavao granatiranje Zagreba

Radiosarajevo.ba
Dodik podržavao granatiranje Zagreba

 

 

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane analizirao je ulogu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji posljednjih nekoliko godina svojim političkim djelovanjem predstavlja ozbiljnu prijetnju evropskoj sigurnosti.

Opširnu analizu je IFIMES objavio pod naslovom „Zašto Republika Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika?“, a mi iz nje izdvajamo najzanimljivije dijelove.

„Od 2006. u BiH i regiji zapadnog Balkana nije zabilježen evidentniji napredak. Ključni politički lider koji je najodgovorniji za takvo stanje, jeste aktualni predsjednik RS Dodik (SNSD), kojem je u tome svojim političkim potezima vrlo često asistirao Haris Silajdžić (SBiH) sve do debakla na izborima 2010“, stoji u Izvještaju koji Dodikovu politiku poredi sa onom ultranacionaliste Jean-Marie Le Pena ili pokojnog austrijskog političara Jörga Haidera.

Dodikova ratna uloga

Potom se poručuje kako Dodik zloupotrebljava ustavnu strukturu BiH, što se posebno vidi kroz „pritiske Dodikovog establišmenta i proceduru u Parlamentu BiH za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH“. IFIMES podsjeća kako je Dodik 2004. optužen po 33. tačke optužnice, ali je oslobođen optužbi. Ipak, navodno je utvrđeno kako je trenutni predsjednik RS falsifikovao dokaze i uticao na svjedoke, te je 'slučaj Dodik' i dalje aktuelan u Tužilaštvu BiH

Napominje se kako su se, izborom Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske, uspostavili prijateljski odnosi između Josipovića i Dodika.


Milorad Dodik i Ivo Josipović

„Za bolje razumijevanje odnosa u BiH i regiji potrebno je razotkriti ulogu Dodika tokom rata u BiH. Dodik se međunarodnoj zajednici tijekom i poslije rata predstavljao kao borac protiv Radovana Karadžića i SDS-a. U osnovi njegov sukob sa SDS-om, posebno tokom rata, postojao je zbog njegovog kriminala ikrijumčarenja visokotarifnim robama, a ne zbog političkog neslaganja. Kada analiziramo zapisnike ratnih sjednica, Narodne skupštine RS jasno je, da se Dodik nije suprotstavljao politici SDS-a kada su u pitanju ratni zločini i odnos prema nesrpskom stanovništvu.

Posebno zabrinjava činjenica da je Dodik javno podržavao bombardiranje Zagreba 2.i 3. maja 1995, što je evidentno iz transkripata sa 3. vanredne sjednice Narodne skupštine RS, pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika. Iz transkripta, čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu je jasno da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici: '...ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći'“, stoji u Izvještaju

Faksimil transkripta sa vanredne sjednice Narodne Skupštine RS, održane 23. i 24. maja 1995:

IFIMES pita zašto Dodik nije procesuiran od strane Hrvatske, te se otvoreno pita „kakva je uloga u tome Milorada Pupovca (SDSS), Ive Josipovića, banjolučkog biskupa Franje Komarice“. Komaricu je, navodi se, Dodik nedavno odlikovao Ordenom časti RS što je biskup prihvatio, „a pritom zaboravio da u RS živi svega pet posto prijeratnog stanovništva hrvatske nacionalnosti".

Institut nadalje upozorava da je Dodik prijetnja evropskoj sigurnosti i to zbog djelovanja (para)obavještajnih i (para)vojnih formacija u RS-u“, ali i zbog povezanosti sa događajima na Kosovu. Izvještaj ističe i da je u posljednjih nekoliko godina Banja Luka postala jedan od glavnih uporišta regionalnih kriminalaca; IFIMES u tom smislu istražuje ulogu Dodika i bivšeg guvernera Centralne banke BiH Petera Nicholla u nestanku znatne količine novca prilikom konverzije srpskih dinara u bh. konvertibilne marke.

'Tihe' američke sankcije

„Dodik u svom političkom djelovanju često zloupotrebljava tragediju jevrejskog naroda, predstavljajući se kao veliki prijatelj Izraela, istovremeno negirajući genocid u Srebrenici. (...) Postaje zabrinjavajuće što je u takve insiniuacije Dodik uspio uvući izraelskog predsjednika, nobelovca Shimona Peresa“, navodi se, između ostalog, u Izvještaju koji citira i nekoliko antisemitskih izjava Nikole Špirića, Dubravka Suvare i Rajka Vasića.

I jedan od bivših članova SNSD-a, ugledni banjolučki advokat i Jevrej, Miroslav Mikeš ranije je rekao da je progonjen zbog nacionalne pripadnosti; optužio je SNSD za nacionalnu netrpeljivost i supremaciju jednog naroda.


Miroslav Mikeš


IFIMES na kraju podsjeća i na „tihe“ sankcije koje je američka administracija 2008. uvela ovoj stranci, jer su ocijenili kako postupci i izjave SNSD-a ne doprinose napretku BiH, nisu u skladu s dejtonskim posrazumom i podrivaju bh. institucije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak