Dodik odgovara referendumom na 'prijetnje' PIC-a

Radiosarajevo.ba
Dodik odgovara referendumom na 'prijetnje' PIC-a


Vijeće za provedbu mira (PIC) jučer je na svom zasjedanju konstatiralo da se iz Republike Srpske previše često čuju stavovi koji podrivaju državnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske međunarodnoj je zajednici odmah odgovorio na odgovarajući način.

On je, naime, danas uputio zahtjev Narodnoj skupštini Republike Srpske da sazove posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o organiziranju referenduma o legalnosti državnog Suda i Tužilaštva, koje, podsjetimo, vodi istragu i protiv njega.

Opet je ponovio optužbe da te pravosudne institucije procesuiraju samo Srbe optužene za ratne zločine, te naveo da su „Sud i Tužilaštvo BiH neustavno i antidejtonski formirani da djeluju kako bi se formirala određena istina i na taj način napisala istorija“.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da su te pravosudne institucije „instalirane samo za Srbe i ono što je počinjeno od tog naroda, a ne i  za one koji su počinili zločine nad srpskim narodom, što je nepravda“.

„Sud i Tužilaštvo to nisu, oni su voluntaristička odluka međunarodne zajednice, nisu nastali na pravu, jer niko nije tražio saglasnost strana ili sporazum za njihovo formiranje. Od početka je to bilo sumnjivo postavljeno i nije moglo da preživi vrijeme i opstane“, ustvrdio je Dodik.

Došli smo u situaciju, kaže, da Sudu treba „ponuditi da se reformišu ili ukine njegovo postojanje na prostoru RS-a“.

Tačan datum održavanja ove sjednice odredit će Narodna skupština RS-a, a on vjeruje da bi to moglo biti za sedam do 10 dana i tvrdi da je „baš zgodno“ da se sada to zatraži nakon jučerašnjeg "prijetećeg" stava PIC-a.

Nakon što se određeni stav zauzme u parlamentu, Dodik je rekao da će, nakon referenduma, očekivati da predstavnici iz RS-a u tim državnim pravosudnim institucijama povuku, a u RS-u će biti donesen i zakon da se „neće primjenjivati zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u“, prenosi u četvrtak agencija Fena.

Tvrdi da o ovom pitanju nema skrivenih planova, te da se ne spori 10 ovlaštenja koje BiH ima po Dejtonu, ali su ostale nametnute pod znakom pitanja.

Dodik navodi da ova njegova inicijativa nema veze s ranijim navodima da se protiv njega vodi istraga zbog navodnih zloupotreba oko izgradnje zgrade Vlade RS-a, jer, kaže, ta priča traje već nekoliko godina, a za šest mjeseci se mora završiti istraga, što nije urađeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak