Dodik najavio novi sastav vlade RS

Radiosarajevo.ba
Dodik najavio novi sastav vlade RS

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik najavio je u nedjelju da će se birati novi sastav Vlade RS, te vjeruje da će se taj posao završiti za desetak dana. 

Budući da bi se rekonstrukcijom Vlade RS-a mogla promijeniti još samo tri ministra, jer je već toliko i bilo izmjena u kabinetu Aleksandra Džombića, Dodik je rekao da se će zato ići na izbor nove izvršne vlasti, te da će jedan broj ministara ostati i u novom sazivu, a jedan će biti “zamijenjen”.

"Mogu da kažem da se radi o četiri-pet novih ljudi", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Tesliću i potvrdio da će se ići na proceduru predlaganja mandatara i sastava te nove vlade, sazivanje sjednice parlamenta, a cijeni da se to može završiti za sedam do 10 dana, jer postoji skupštinska većina i koalicioni dogovor za te personalne promjene u sastavu Vlade RS-a. 

Dodao je i da će “mandatar koji u tom trenutku to bude”, podnijeti ekspoze parlamentu o radu te vlade RS-a. 

Ništa se, kaže, neće mijenjati u nastavku koalicije s DNS-om i socijalistima RS-a, a na njima je da odluče da li će ići u personalne promjene svojih ministara, iako misli da bi bilo dobro da se i o tome razgovara. 

Dodik je još dodao da će se narednih dana sastati s aktulenim predsjednikom Vlade RS-a Aleksandrom Džombićem kako bi o ovome svemu razgovarali. 

Najavio je i razgovor s drugim političkim partnerima zastupljenim u parlamentu RS-a, kako bi se vidjelo da li postoji i njihova podrška, ali, uvjerava da SNSD ima skupštinsku većinu i da se neće osvrtati na moguće "galame“ iz opozicije. 

"Mislim da postoji spremnost da se na sasvim civilizirani, kolegijalan način riješe neki problemi i da damo novu snagu Vladi", rekao je Dodik i dodao da se u tom slučaju moraju poštovati procedure, a SNSD je već odlučio da uđe u određena "poboljšanja, s novim impulsima i energijom“ same strukture Vlade RS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak