Dodik: Krajišnik je dobrodošao da se vrati u RS

Radiosarajevo.ba
Dodik: Krajišnik je dobrodošao da se vrati u RS

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kaže da je haški optuženik i prvi predsjednik Narodne skupštine RS-a Momčilo Krajišnik 'dobro došao' da se vrati u RS.

Dodik tvrdi da su Krajišnik i neki drugi politički rukovodioci RS-a optuživani, kako kaže, po inerciji dnevnopolitičkih zahtjeva, da se ''svi iz RS osude na dugogodišnje kazne, kako bi se dokazao već namješeni stereotip o tome kako su samo Srbi krivi''.

''Momčilo Krajišnik se dokazao kao tvrd političar i pregovarač i u tom pogledu je veoma važna uloga ne samo njega već i Biljane Plavšić, Radovana Karadžića i drugih političkih lidera tog vremena'', ustvrdio je Dodik za RTRS, javlja Fena.

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik danas je, nakon odslužene dvije trećine od 20 godina kazne zatvora zbog ratnih zločina, pušten iz londonskog zatvora i očekuje se da će večeras doputovati na Pale.

Krajišnik je bio u pritvoru Haškog tribunala od aprila 2000. godine. Prvostepeno je bio osuđen za zločine počinjene tokom rata u BiH na 27 godina zatvora, ali mu je Žalbeno vijeće Haškog tribunala 17. marta 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Nekadašnji predsjednik Skupštine RS-a i srpski član Predsjedništva BiH osuđen je zbog etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH.

Očekuje se da će Krajišnik nakon leta iz Londona, večeras iz Beograda avionom Vlade RS-a biti prebačen u Banju Luku, nakon čega će helikopterom Helikopterskog servisa RS biti prevezen na Pale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak