Dodik i Radmanović najavili referendume

Radiosarajevo.ba
Dodik i Radmanović najavili referendume

Ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH, Republika Srpska će organizovati referendum, izjavio je u Kragujevcu premijer Srpske Milorad Dodik, prenosi Srna.

Premijer Dodik je napomenuo da mandat stranih sudija i tužilaca ističe 31. decembra i istakao da je Sud BiH mjesto sa kojeg se želi disciplinovati RS, te da služi za progon političara, najčešće Srba.

Dodik smatra da BiH ne može biti izgrađena po principu jedan čovjek - jedan glas, već kao konfederelano uređena zemlja.

On je na predavanju u Kragujevcu o temi "RS - stanje i perspektive" rekao da je BiH podijeljeno društvo, koje nema legitimitet, jer se narodi koji u njoj žive nikada nisu izjasnili o toj državi.

Radmanović: Na drugom referendumu pitanje ulaska u NATO

Nebojša Radmanović je istakao da se, ako visoki predstavnik u BiH u narednih 10-ak dana odluči produženje mandata stranim sudijama i tužiocima, u RS može očekivati referendum na kome bi se građani izjasnili da li su za njihov ostanak nakon decembra, prenijela je Srna.

Također je rekao da će se građani na drugom referendumu izjašnjavati o ulasku BiH u Nato savez. Radmanović je istakao da, kao član Predsjedništva BiH, neće potpisati odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je, poslije posljednjih odluka ministara Nato da ne prime BiH u program MAP, spreman da spriječi ulazak BiH u ovaj vojni savez i dodao da je ta odluka ključni događaj koji će opredijeliti zemlju da ne ide više prema ovom savezu.

"Mislim da ćemo u narednom periodu doći do važne odluke o tome. Potrebno je izjašnjavanje građana i mislim da nam se referendum o odlučivanju o Nato savezu primiče", rekao je Radmanović.

Umjesto da BiH, uz pomoć međunarodnih predstavnika, postane razvijena demokratska zemlja, Radmanović je naglasio da su oni nametali rješenja i tako vratili zemlju unazad.

"Mi ćemo pokazati da ovi građani znaju šta je demokratija i da je referendum najviše demokratsko prvo. Ako drugi mogu da se izjašnjavaju o rijekama, slivovima i minaretima, onda i mi možemo o suštinskom pitanju", istakao je Radmanović i napomenuo da to nije prijetnja, već samo pominjanje onoga što može da se desi u narednih nekoliko mjeseci.

Radmanović je naglasio da u BiH "nismo slobodni ako zemljom upravlja neko drugi, a ne oni koje građani izaberu i koji odgovaraju tim istim građanima, a ne visokom predstavniku".

Srpski član Predsjedništva BiH također je rekao da neće biti promjene ustava i da je butmirski proces propao.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak