Dodik i Kusturica uručili Vučiću ključeve Andrićgrada

Radiosarajevo.ba
Dodik i Kusturica uručili Vučiću ključeve Andrićgrada

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica dočekali su danas u Andrićgradu prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Andrićev institut svečano je otvoren na Vidovdan, 28. juna, tačno dvije godine nakon početka izgradnje Andrićgrada.

U 1.485 metara kvadratnih smješten je institut društvenih nauka i umjetnosti, moderan i međunarodno značajan, sa vlastitom produkcijom.

Andrićev institut biće novi centar srpske kulture, nauke i umjetnosti, a njegov rad zajedno će Finansirati vlade Srbije i Republike Srpske, piše portal Nezavisne.com.

Dodik: Podsticaj saradnji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da današnji dolazak prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Višegrad i Republiku Srpsku daje podsticaj daljoj i dosad odličnoj saradnji između Srpske i Srbije.

"Želimo da razvijamo odnose sa Srbijom na najvišem nivou i tako mora biti, a saradnja sa njom u svim oblastima ima i psihološku i moralnu pozadinu", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Vučićem i direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom.

On je potvrdio da će rad Andrićevog instituta zajedno, u jednakim dijelovima, finansirati Vlade Srbije i Srpske.

"Što se tiče Andrićeve nagrade, ona će se dodjeljivati iz oblasti književnosti za životno djelo i biće jedna od najznačajnijih na ovim prostorima", naveo je Dodik.

On je podsjetio da se u izgradnji Andrićgrada, kao i svih velikih građevina i projekata, prolazilo kroz mnoga iskušenja, što je "na svojim plećima" najviše osjetio Kusturica, ali da će radovi i dalje s uspjehom biti nastavljeni.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica su na kapiji Andrićgrada danas dočekali provog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i zajedno sa njim prošetali ulicama grada od kamena. Kusturica je Vučiću uručio ključeve Andrićgrada i zlatnik sa motivima njegove kapije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić podržao je izgradnju i rad Andrićevog instituta, izrazivši nadu da će on postati jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda.

"Drago mi je da se Srbija uključila u izgradnju Andrićevog instituta, a moje učešće u ovom procesu jeste činjenica da sam uspio da otkočim neke birokratske barijere kako bi se ubrzao početak njegovog rada", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom.

Vučić je naveo da se vlast u Srbiji trudi da potroši što je moguće manje novca, ali da novca ima uvijek dovoljno za nacionalne institucije srpskog naroda kao što je Andrićev institut u Andrićgradu.

"Želja i namjera nam je da se sačuvaju tradicija i duhovnost srpskog nacionalnog bića, ne ugrožavajući istovremeno druge narode i poštujući državnost BiH", naglasio je Vučić.


On je rekao da je danas sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i režiserom Emirom Kusturicom razgovarao o obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu i Beogradu i nagovjestio  podizanje monumentalnog spomen-obilježja u znak sjećanja na ovaj događaj u glavnom gradu Srbije.

"Srpski narod ne smije da zaboravi svoje nacionalne junake i mora ih vječito slaviti, ali istovremeno ne može dozvoliti da se najveće slobodarske ideje od nekih proglašavaju terorističim aktima, a njihovi akteri teroristima", istakao je Vučić.

On je ocijenio da je Andrićgrad mjesto gdje treba da dolaze umni ljudi iz srpskog i drugih naroda, gdje će učiti i prijatno se osjećati, a sve za dobrobit čovječanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak