Dodik i Hamović o izgradnju TE "Stanari"

Radiosarajevo.ba
Dodik i Hamović o izgradnju TE "Stanari"

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci s predstavnikom kompanije “EFT” Vukom Hamovićem o budućoj izgradnji Termoeletrane Stanari, koju će ova kompanija graditi sa kineskom firmom “Dongfang electric”.
 
Projekat će finansirati kineska državna razvojna banka CDB, sa kojom će uskoro biti zaključen ugovor o kreditiranju. 

- Ovaj projekat će biti veoma značajan za Republiku Srpsku, jer će kroz investicuju od 500 miliona evra i proizvodnju električne energije od 300 MW, izgradnju i kasniju eksploataciju, biti povećana i zaposlenost, konstatirano je na sastanku, saopćeno je iz Dodikovog kabineta. 

Podsjećanja radi, još u maju 2010. energetska kompanija „EFT Group“ potpisala je danas ugovor s kineskom korporacijom „Dongfang electric corporation Ltd. International“ o izgradnji i puštanju u pogon termoelektrane Stanari kod Doboja.

Tada je rečeno da će kineska kompanija izvesti kompletne radove po sistemu „ključ u ruke“, a rok za izgradnju tada saopćen bio je 45 mjeseci od stupanja na snagu ovog ugovora.

“EFT” već ima koncesiju na Rudnik i termoelektranu Stanari.
Planirana snaga buduće termoelektrane smanjena je s ranije planiranih 410 na oko 300 megavata.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak