Dodik će pomoći, ali samo vojnicima iz RS-a

Radiosarajevo.ba
Dodik će pomoći, ali samo vojnicima iz RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je da će pomoći da se u narednim danima pronađe rješenje za penzionirane vojnike iz tog bh. entiteta, bivše pripadnike Oružanih snaga BiH, ali rješenje koje ne bi bilo štetno po RS. 

Predstavnik bivših pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS-a Rade Dželetović je nakon današnjeg razgovora s Dodikom i državnim ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem u Banjoj Luci, rekao da je entitetski predsjednik predložio da se isplati dosadašnji dug prema vojnicima i da im se daju krediti za samozapošljavanje. 

'Prenijet ću Dodikov stav'

Dželetović je rekao novinarima u Banjoj Luci da će svojim kolegama prenijeti stav zvaničnika RS-a, nakon čega će s 250 penzioniranih vojnika iz RS-a, koji protestiraju u Sarajevu, vidjeti da li se s tim prijedlogom slažu: 

Otići ću u Sarajevo i prenijeti stav Dodika - ako se ljudi slože, vraćamo se odmah kući. Ukoliko odluče da istraju dokraja morat ćemo to ispoštovati“.

On je ponovio da oni traže i dalje da, ako ne budu obuhvaćeni budžetom BiH za 2012, budu uvedeni u pravo na penziju u RS-u i da im se dosadašnji zaostaci isplate kada bude bilo moguće. Međutim, prema odluci Vlade od 10. februara, penzionirani vojnici iz RS-a imaju pravo na penziju, ali je neriješeno pitanje budžeta i isplate novca. 

350 bez primanja iz RS-a

Iz kabineta entitetskog predsjednika je kratko saopćeno da je tokom ovog sastanka razgovarano i o mogućnostima i modalitetima dugoročnog i trajnog rješavanja problema penzioniranih pripadnika OSBiH, koje će biti realno, ekonomski održivo i prihvatljivo za sve.

Dželetović je još jednom ponovio nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze penzionirani vojnici iz RS-a. On će danas u Banjoj Luci razgovarati i s predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem

Iz RS-a je bez primanja ostalo oko 350 osoba ranije angažiranih u Oružanim snagama BiH, podsjećaju iz novinske agencije Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak