Do kraja 2014. autoputem od Sarajeva do Zenice

Radiosarajevo.ba
Do kraja 2014. autoputem od Sarajeva do Zenice


Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić svečano je danas obećao da će naredne godine na izgradnji autoputa raditi pet hiljada (5.000) građevinaca.

Kazao je to premijer danas prilikom svečanog otvaranja nove, deset kilometara duge dionice autoputa od Kaknja do Bilješeva.

Premijer je najavio i da će u utorak u Vladi FBiH biti potpisivanje novog ugovora, investicije vrijedne 150 miliona KM za dodatnu dionicu od Lepenice prema Suhodolu, od nekih pet kilometara.

Ova vlada, po riječima federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, dokazuje da ispunjava svoja obećanja data kada su došli na vlast. „Mi smo za 15 mjeseci uspjeli završiti deset kilometara autoceste, a sve prethodne vlade za 15 godina su napravile 37 kilometara“, kazao je Bijedić.

On je čestitao izvođačima na uspješno okončanim radovima na na dionici Kakanj-Bilješevo, dodajući da je nastavak radova dodijeljen pravim kompanijama koje će ispuniti svoja obećanja i do kraja 2014. godine spojiti Sarajevo i Zenicu sa modernim autoputem.

Na otvaranju dionice Kakanj - Bilješevo, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić kazao je da se radi o jednom od kapitalnih projekata važnih za Federaciju BiH i za BiH.

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić podsjetio je da su radovi na dionici Kakanj-Bilješevo u počeli u maju 2010. godine, ali je većina radova, čak oko 85 posto urađena u posljednjih 15 mjeseci. Ukupna vrijednost investicije je iznosila više od 100 miliona KM, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicijske banke (EIB).

Radi se o tehnički zahtjevnoj dionici - urađena su tri velika dupla mosta, dva velika mosta na regionalnoj cesti i sanirano jedno od najvećih klizišta u BiH Tičići čija je investicija bila gotovo deset miliona KM.

Radove na ovoj dionici je izvodio Joint Venture Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg. Predstavnici ovih kompanija, Joško Mikuliuć i Ladislav Bevanda izrazili su zahvalnost na korektnoj i uspješnoj saradnji tokom realizacije projekta.

Također, danas je i zvanično nastavljen rad na tunelu Vijenac dužine skoro tri kilometra, a radove na probijanju tunela izvodi konzorcij bh. kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak