Do iduće sjednice pripremiti rješenje za JMBG

Radiosarajevo.ba
Do iduće sjednice pripremiti rješenje za JMBG

 

Vijeće ministara BiH danas je na sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provođenja zakonskog principa „ista plaća za isti ili sličan posao“. 

JMBG

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o rezultatima istraživanje javnog mnjenja provedenog u februaru 2013. godine u kojoj se navodi da 80 posto građana BiH ima pozitivan stav o članstvu BiH u Europskoj uniji (EU). Kada je riječ o prednostima koje članstvo u EU donosi, prevladava mišljenje da je to stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta, dok su kao nedostatak za većinu građana veći životni troškovi. Borba protiv korupcije je najpotrebnija reforma za bh. građane. Značaj ove reforme porastao je s 41 na 50 posto u posljednjih godinu dana. Gotovo svaki drugi građanin BiH vidi Vijeće ministara kao pokretačku snagu integracije zemlje u EU.

Na ovaj način radna mjesta internih revizora te rukovoditelja jedinica interne revizije u institucijama BiH svrstavaju se u iste platne razrede kako bi bio uspostavljen funkcionalniji sustav nezavisne interne revizije i bila osigurana pravodobna popunjenost kvalitetnim kadrovima. Ministarstvo financija i trezora uputit će Prijedlog ovog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Vijeće ministara BiH raspravljalo je o problematici u vezi s određivanjem jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) u Bosni i Hercegovini. O ovoj problematici će se nastaviti razgovori kako bi se najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara BiH postiglo odgovarajuće rješenje.

Sporazum sa Srbijom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o predaji i prihvatu osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit s Prijedlogom protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije o provedbi ovog sporazuma. Ministarstvo sigurnosti dostavit će prijedloge sporazuma i protokol Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Fahrudin Radončić. Ovim sporazumom i pratećim protokolom dvije države u duhu suradnje i uzajamnosti definiraju procedure predaje i prihvata osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit te određuju nadležna tijela u ovom procesu kako bi se odlučnije suprotstavile nezakonitim migracijama.

Obrazovanje i saradnja sa Slovenijom

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola između Vijeća ministara i Vlade Republike Slovenije o suradnji u oblasti obrazovanja, koja podrazumijeva međusobnu suradnju u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Praktično to znači da će učenici država ugovornica upisivati osnovno, srednje i visoko obrazovanje pod istim uvjetima koji vrijede za državljane te zemlje. Ministarstvo civilnih poslova dostavit će prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Sredoje Nović.

Evropski novac

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za zaključivanje Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske komisije u vezi s Državnim programom za 2012. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika Sporazuma predložena je direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić. 

Ukupna vrijednost Programa iznosi 97.460.877 eura, od čega će se 84.770.995 eura financirati iz IPA-e, a preostalih 12.689.882 eura financirat će se dijelom iz proračuna institucija BiH i nižih razina vlasti, međunarodnih institucija, kao i iz izvora korisnika grantova. Državni program čini 12 projekata i dvije aktivnosti iz šest sektora, i to: Reforma javne uprave, Pravosuđe i unutarnji poslovi, Razvoj privatnog sektora, Transport, Socijalni razvoj i Akcije u vezi s acquisom.

Organizirani kriminal

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o uspostavi Radne skupine za izradu Procjene prijetnje od organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, Strategije i Akcijskog plana za borbu protiv organiziranog kriminala za razdoblje 2013 - 2015. godine, koja će u roku od tri mjeseca pripremiti ove dokumente i dostaviti ih Vijeću ministara na usvajanje. 

Radnom skupinom, koja broji 16 članova iz nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH, predsjedavat će Vjekoslav Vuković iz Ministarstva sigurnosti BiH. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uspostavi Operativne radne skupine za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti. Uspostavom ove operativne skupine Vijeće ministara BiH želi uspostaviti i poboljšati suradnju i razmjenu informacija te koordinaciju rada između državnih, entitetskih i tijela Brčko Distrikta BiH u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine oružjem te razmjenu informacija s nadležnim tijelima drugih država i međunarodnih organizacija. 

Operativna skupina, kojom će predsjedavati Emir Kajmaković iz Državne agencije za istrage i zaštitu, broji 14 članova, predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija i agencija Brčko Distrikta BiH, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak