Do 1. jula će biti spremni GP-i za izvoz u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Do 1. jula će biti spremni GP-i za izvoz u Hrvatsku

Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Halid Genjac upitao je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba Doma PSBiH ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića šta se preduzima kako bi proizvođači prehrambenih proizvoda, mlijeka, jaja i mesa mogli izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku i nakon njenog ulaska u EU.
Na razgovorima u Briselu postignut je dogovor da se s polica hrvatskih trgovina ne sklanjaju bh. proizvodi koji se tamo zateknu 1. jula 2013.

Šarović je, javila je Fena, podsjetio da je BiH usvojila ključne dokumente, tzv. "higijenski paket" te istakao da će do 1. jula, u skladu sa standardima EU, biti spremni granični prijelazi preko kojih će se izvoziti prehrambeni proizvodi iz BiH u Hrvatsku. 

Međutim, kada je u pitanju izvoz mlijeka, jaja i mesa, Šarović je istakao da je odgovornost i na entitetima i kantonima, ali da postoji ozbiljna spremnost Brisela da pomogne BiH u rješavanju ovog pitanja, odnosno, kreira uvjete za njihov izvoz: „Podsjećam da je riječ o izvozu u iznosu od oko 100 miliona eura.“

Šarović je istakao da BiH poduzima i dalje sve neophodne korake koji će dovesti do nesmetanog protoka proizvoda na tržište EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak