Divjak izjavio: Istina i pravda će pobijediti

Radiosarajevo.ba
Divjak izjavio: Istina i pravda će pobijediti

Ažurirano u 19,45

Jovan Divjak pušten je na slobodu i trenutno je u rezidenciji ambasadora BiH u Austriji, kazao je BIRN-Justice Reportu Edin Bećarević, sekretar udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

"Zahvaljujem svim onim građanima koji su me podržali, svim asocijacijama koje su platile kauciju, Ministarstvu Vanjskih poslova, kao i Ministarstvu bezbjednosti. Zahvaljujem se svim onim građanima BiH i Srbije koji su mi slali poruke i koji vjeruju da će istina i pravda na kraju pobijediti", izjavio je Divjak

Po izlasku iz zatvora Jovan Divjak je dao izjavu medijima, koju je objavila TV Hayat.

"Zahvaljujem svim onim građanima koji su me podržali, svim asocijacijama koje su platile kaucijuu, Ministarstvu Vanjskih poslova, kao i Ministarstvu bezbjednosti. Zahvaljujem se svim onim građanima BiH i Srbije koji su mi slali poruke i koji vjeruju da će istina i pravda na kraju pobijediti", izjavio je Divjak u čijoj su pratnji bili ambasador Haris Hrle i Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. 

On se javio telefonom i u Dnevnik 2 na FTV-u, a na pitanje novinarke kako je proveo pet dana u pritvoru rekao je: "Kao da sam bio u svojoj kući. Dobijao sam svakodnevno informacije, znao sam i za proteste i za onaj transparent 'Jovo Srbine, čaršija je uz tebe'. Osjećao sam sa kao građanin Sarajeva i BiH. 

Iznos kaucije

U svojoj popodnevnoj izjavi Justice Reportu, ambasador Hrle nije želio otkriti koja je visina kaucije, te je dodao da je „to tajna“, kao i informacija gdje će Divjak boraviti nakon što bude pušten na slobodu.

RadioSarajevo je ranije pisao da je advokatski tim Jovana Divjaka ponudio sumu u iznosu od 1.200.000 KM.

Austrijski portal Diepresse.com popodne je izvijestio kako je uplaćena suma od 500.000 Eura, no ovo nije potvrđeno u saopćenju Austrijskog ministarstva pravosuđa. TV Hayat takođe je potvrdio da se radi o sumi od milion KM. 

Ono što je izvijesno je da je novac uplaćen od strane Kantona Sarajevo. 

Divjak je uhapšen je 3. marta u Austriji po difuznoj potjernici Republike Srbije, koja ga sumnjiči za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je stradalo nekoliko osoba, piše Justice Report.

Dopisnica BHT-a iz Beča tvrdi pak da austrijski mediji izvještavaju kako je hapšenje bilo posljedica proceduralne greške zbog neažuriranih baza podataka. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak