Diskriminacija u BiH porasla za 41%

Radiosarajevo.ba
Diskriminacija u BiH porasla za 41%

Ombudsmeni  BiH upozoravaju da je diskriminacija u Bosni i Hercegovini prisutna u gotovo svim oblastima života, što zahtijeva ozbiljan angažman svih nadležnih institucija. Saopćeno je ovo povodom 21. marta – Međunarodnog dana eliminacije svih oblika rasne diskriminacije.

U Instituciji ombudsmena za ljudska prava u 2011. godini registrovan je 191 predmet koji se odnosi na diskriminaciju, što je za za 41,5 odsto više nego 2010. godine. (Opširnije ovdje)

U istom periodu Institucija bilježi porast broja žalbi građana koje se odnose na mobing u odnosu na druge oblike diskriminacije. A kada je riječ o mobingu, građani koji se obraćaju Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH najčešće se žale na ponižavajući i uvredljiv tretman od strane nadređenih, seksualno uznemiravanje, kao i obavezu obavljanja posla pod neadektvatnim uslovima.

Ombudsmeni zapažaju da i pored toga ima dosta građana koji su izloženi mobingu ili drugom obliku diskriminacije,  a koji se ne obraćaju ovoj Instituciji, niti traže sudsku zaštitu i to prvenstveno zbog straha da bi u tom slučaju mogli ostati bez posla. Diskriminacija se ne prijavljuje u mjeri u kojoj je stvarno prisutna, a mali broj građana je i upoznat sa mogućnošću sudske zaštite u slučaju povrede prava.

Povodom Međunarodnog dana eliminacije svih oblika rasne diskriminacije Ombudsmeni BiH ukazuju na obavezu suzbijanja diskriminacije i pozivaju sve pojedince, organizacije i institucije da svojim djelovanjem omoguće zaštitu, promovisanje i stvaranje uslova za jednako postupanje s ciljem uspostavljanja otvorenog i tolerantnog društva zasnovanog na poštovanju jednakosti, slobode i temeljnih ljudskih prava svakog pojedinca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak