Dino Klepo o životu u Njemačkoj: Kriza će proći, ali mnogi će se vratiti na Balkan nakon što zarade

4
Radiosarajevo.ba
Dino Klepo o životu u Njemačkoj: Kriza će proći, ali mnogi će se vratiti na Balkan nakon što zarade

Prije godinu i pol dana portal Večernji list BiH razgovarao je s Dinom Klepom, najpoznatijim gastarbajterom i humanitarcem, kojeg na društvenim mrežama prati više od 200 hiljada osoba.

Ovaj Jablaničanin pomogao je brojnim ljudima u Njemačkoj, osobito onima koji su tek započinjali život u toj zemlji. Oko 30 hiljada ljudi pronašlo je posao zahvaljujući njegovoj podršci, što ga svrstava među svjetske rekordere u ovoj oblasti.

U razgovoru sa Večernjim listom, Klepo je komentirao trenutnu situaciju u Njemačkoj, gdje se suočavaju s ozbiljnim ekonomskim izazovima. Prema njegovim riječima, inflacija je značajno smanjila kupovnu moć, dok visoke stanarine i rast cijena čine život sve težim.

Novi incident s trajektom na Jadranu: Rampa pala u more, putnici bili prestravljeni

"Situacija se prilično mijenja. Inflacija je učinila svoje, tako da na relativno normalne plate mnogo manje ostaje za život. Stanarine su perverzno visoke, a plate slabije prate rast cijena," ističe Klepo.

Klepo, koji već više od 30 godina radi u humanitarnoj organizaciji "Pomoć čovjeka čovjeku", osvrnuo se i na ekonomske i sigurnosne probleme u Njemačkoj.

"Mnoge kompanije propadaju ili se sele izvan Njemačke zbog povećanih cijena energenata, a prijetnje napadima Rusije dodatno pogoršavaju situaciju. Sigurnosna situacija je također loša, s porastom nasilja među mladima i napadima noževima," dodaje Klepo.

Osvrćući se na dijasporu, Klepo napominje da, iako mnogi iz BiH razmišljaju o povratku, rijetki se odluče vratiti.

"Koliko god je u Njemačkoj loše, ovdje se još uvijek više zaradi i ostane nešto. Kulturološke razlike i promjene u društvenim normama, poput rodne ideologije, iritiraju mnoge ljude. Ipak, euro je često privlačniji od kulturnih i društvenih izazova", objašnjava Klepo.

Klepo također vjeruje da će trenutna kriza proći i da bi Balkan mogao ponovo postati atraktivan.

"Kapitalistički sistem se bazira na krizama koje donose promjene. Kao i svaka kriza, i ova će proći. Mislim da će Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, ponovo postati atraktivan, a mnogi koji su sada u inozemstvu planiraju povratak nakon što zarade još nešto novca", zaključuje Klepo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak